ЕКОЛОШКИ покрет Врбаса затражио је да Општина напусти чланство у Међуопштинској радној групи (МОРГ) за управљање отпадом, наводећи као разлог непомерање с мртве тачке после осам година, упркос огромним проблемима у овој области. Према речима председника ЕПВ Ратка Ђурђевца, суфинансирањем МОРГ, коју чине Град Нови Сад и општине Врбас, Србобран, Темерин, Беочин, Жабаљ, Бачка Паланка и Бачки Петровац, улудо је утрошен новац пореских обвезника и страних донатора. Групација, коју врбаски еколози оцењују као јалову, формирана је на основу републичке Стратегије управљања отпадом од 2010. до 2019.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Рециклажа гаси депонију

- МОРГ Јужнобачког округа је прва групација ове врсте у Србији, а последња по ефектима рада. Нажалост, у дефинисаним обавезама не постоји одговорност за неиспуњење, а проблем одлагања отпада нарастао је до пуцања и потпуног колапса - указао је Ђурђевац.

Споразум о оснивању МОРГ предвиђа изградњу регионалне депоније у Новом Саду за смеће из јужнобачких општина.

- Сутра да се отвори централна депонија, питање је како би се отпад одвозио, кад у Врбасу камиони у распаду једва покупе смеће из домаћинстава. На врбаску депонију за 12 месеци одложи се око 22.000 тона отпада, а уколико његов истовар на регионалној депонији буде коштао 50 евра по тони, то би годишње износило милион евра, што би био огроман издатак - упозорио је Ђурђевац, сугеришући да се за управљање отпадом нађе локално решење.

Председник Општине Милан Глушац рекао је, за "Новости", да се у оквиру МОРГ "улази у нову причу", планом да се у Врбасу изгради рециклажни центар, као и трансферна станица за преусмеравање отпада ка регионалној депонији, који би доносили приходе и смањили трошкове одношења смећа у Нови Сад.

- Покрајинска влада одобрила је милион динара за израду студије о укључивању трансфер-станице са рециклажним центром и компостилиштем у Врбасу у регионални систем управљања отпадом, а одређене су и локације за изградњу ових објеката - саопштио је Славиша Божовић, члан МОРГ и координатор у ЈКП "Комуналац".


ПОДРШКА НЕМАЧКЕ

ОПШТИНА је склопила споразум с Немачком организацијом за међународну сарадњу, са циљем је да се у Врбасу до 2020. изгради компостилиште са 1.200 тона биоразградивог отпада.