ОРИНТОЛОЗИ и љубитељи природе на северу Баната плаше се да ових дана ждралови неће слетети у околину Чоке, како је то уобичајено у ово доба године, јер су многи делови равнице уништени у пожарима који су настали због људског немара. Ове прелепе птице су претходних година на свом епском путу сеобе редовно свраћале у непрегледна поља банатског Потисја, а пошто су у атару Чоке изгорели последњи појасеви трске, згаришта неће привлачити ждралове. Ни птице селице неће имати где да се врате на пролеће.

ПОСЕБНО су угрожене птице које живе у појасевима старе и високе трске, која је сигуран дом за птице.

Прочитајте још: ПАЛЕ СТРЊИКУ И НЕ ХАЈУ ЗА ОПАСНОСТ: Пламте пожари око Пирота, Јагодине И Зрењанина

- Уместо мора трске и слатинских пашњака дочекаће их изгорела равница у којој нема ни заклона ни хране. Више од тридесет година у овом риту пратио сам живот ретких и угрожених птица гнездарица, попут кашичара, велике беле чапље, еје мочварице, модровране, модровољке и бркате сенице. Бележио сам сваки тренутак њиховог живота и радовао се новим сусретима. То царство дивљине и лепоте сада је нестало у трену - забринуто каже Јошка Гергељ, познати орнитолог и фотограф природе из Сенте.

ЗАБРИНУТИ су и у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије, јер се последњих месеци догодила серија великих пожара које су изазвале несавесни грађани, противзаконито палећи суву траву и другу вегетацију. Тако су довели у опасност хиљаде биљних и животињских врста, ретка станишта, заштићена подручја, приватну имовину, па и људске животе. Од краја лета широм Србије гореле су њиве, пашњаци, ливаде, тршћаци, шуме, па чак и воћњаци. Било је и људских жртава.


АПЕЛ

ДРУШТВО за заштиту и проучавање птица Србије позива све грађане да буду савесни и одговорни према себи и својој околини тако што неће палити ватру у природи, али и што ће сваки такав прекршај пријавити полицији и ватрогасцима.