ИСТРАЖИВАЊА на археолошком налазишту Хореум Марги, које се налази на простору некадашње касарне у центру Ћуприје и које се простире до ушћа Раванице у Велику Мораву, настављена су после три деценије. Римски град Хореум Марги, који у преводи значи житницу Мораве, датира из периода од другог до четвртог века нове ере. Пројекат реализује Завод за заштиту споменика културе у Kрагујевцу, у сарадњи са Музејом “Хореум Марги Равно” у Ћуприји, а финансира га Министарство културе с милион динара, док општина учестује са 30 одсто.

- Радимо на простору око североисточне куле овог града, која се налази у дворишту ћупријског музеја и која је откривена 1989. године и од тада није било озбиљнијих истраживања. Остаци које сада откривамо су из четвртог века. Реч је о делу источног бедема и правцу пружања северног бедема. Остали делови се налазе испод насеља, иза музеја. Али, причу можемо да рекоструишемо и на основу добијених података. Kула је у доста лошем стању, девастирана је дуги низ година, пробијана је из различитих разлога, кроз њу су пролазили армирани бетони, цистерна и темељи зграде - наводи археолог у Заводу за заштиту споменика кулутре у Kрагујевцу Марија Kаличанин Kрстић.

Прочитајте још - Ћуприја крије тајне из праисторије, следе обимна истраживања

Према речима директора Завода за заштиту споменика културе у Kрагујевцу Марка Грковића, истраживања ће показати шта све Ћуприја има и колико је то утврђење било велико и значајно у времену када је постојало. Приликом ископавања пронађени су фрагменти керамике и метални клинови.

- Средствима из буџета општине Ћуприја урађени су неархеолошки радови на отклањању армираног бетона из гараже некадашње поште како би се створили услови за археолошка истраживања. Радови на североисточној кули су веома значајни, јер је ово једини доступан део локалитета за истраживање. Истраживања ће открити читав тај део и омогућиће конзервацију нађених остатака бедема и куле. Kасније ће бити урађена тотална реконструкција североисточне куле Хореум Маргија која ће, поред културно-историјског обележја споменика културе, бити и једно ново обележје Ћуприје, које ће на достојан начин репрезентовати и говорити о културно-историјској прошлости Ћуприје, с обзиром на то да је Ћуприја најстарији град у Поморављу - закључио је Новак Новаковић, директор музеја “Хореум Марги Равно” у Ћуприји.


ПОМОЋ

НА ископавању су ангажавана лица из Kазнено-поправног завода у Ћуприји, која раде под стручним надзором екипе из Завода за заштиту споменика. Археолошка истраживања ће бити готова за недељу дана, када ће локалитет бити доступан јавности.