ПОД мотом "зауставимо тровање и убијање нашег села" житељи Лукићева, надомак Зрењанина, минулог викенда организовали су протестну шетњу и поновили захтев који износе већ годинама, да се затвори дестилерија предузећа "Винекс".

- Нема коме се нисмо обраћали. Али како надлежни ништа не предузимају, а оглушава се и локална самоуправа Зрењанина, наставићемо протесте - поручено је са скупа, уз подсећање да је петицију за затварање дестилерије потписало 800 људи, што је половина житеља.

Изнето је да је "Винекс" почео пословање у Лукићеву 2012. године, након што је због еколошких проблема и сукоба са локалним становништвом морао да напусти Костојевиће, крај Бајине Баште. У Лукићеву је подигао фарму са око 500 крава и дестилерију за производњу алкохола прерадом кукуруза, капацитета 10.000 литара дневно.

- Већ пуних шест година трају наше муке, јер "Винекс" трује ваздух, земљу и воду. Ваздух је несносног мириса, пун отровних органских испарења која озбиљно оштећују здравље - изнето је на протестном скупу, уз сумњу у дозволе за рад које има дестилерија.

Др Томислав Стевановић, педијатар из Зрењанина, саопштио је да му на прегледе долази доста деце из Лукићева код којих су погоршане основне болести због штетних органских испарења. Тврди да су нека од испарења канцерогена, да могу довести до астме и алергија, а негативно утичу и на нервни систем и мозак... Протестном скупу присуствовао је велики број родитеља, који су за болест своје деце окривили дестилерију...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Смрад између Куле и Врбаса штипа очи


Горан Илић, власник и директор "Винекса", не негира да проблем постоји, нарочито због непријатних мириса који се шире местом. Али истиче да је све преувеличано и да улаже велике напоре да пословање у Лукићеву прилагоди европским еколошким стандардима. Показује студију на основу које је осигурана заштита животне средине и тврди да је овдашња дестилерија најмодернија у Србији.

Др Томислав Стевановић

- Не постоји никакав проблем са загађењем. Отпадне воде одлажу се у специјалну непропусну пластичну лагуну, чији капацитет је скоро 20.000 кубика. Када дође време и када се она напуни, отпад ћемо после прераде одлагати на нашем пољопривредном земљишту, како је то предвиђено студијом и дозволама - тврди за "Новости" Илић, наводећи да су инспекцијске контроле показале да "Винекс" ради по закону и поштује све еколошке прописе.

А непријатни мириси, поручује житељима Лукићева са којима, вели, има добар однос и око 60 их је запослио у свом предузећу, биће решени изградњом биоенергане. У њој ће се прерађивати стајњак са оближње фарме крава и отпад из дестилерије. Инвестиција је вредна милион евра, нова централа производиће два МБ струје годишње и планира се да проради новембра догодине.


ОДЛУКА БЕЗ ПРИНУДЕ

У ЛУКИЋЕВО смо дошли из економских разлога, да будемо нз извору сировина за рад и информације које се износе нису тачне - оповргава Илић тврдње мештана са протестног скупа да је "Винекс" протеран из Костојевића због угрожавања екологије.

Горан Илић, Фото Сл. П.

ОТПАДНЕ МАТЕРИЈЕ БЛИЗУ БУНАРА

- ЈЕЗЕРО за одлагање отпадних материја из дестилерије налази се само на педесетак метара од месног бунара и угрожава нам воду за пиће. Земљиште око "Винекса" стално се пуни тешким металима који се подземним водома разносе целим нашим атаром и постепено улазе у ланац исхране - навели су на протесту сумње Лукићани.