УЧЕСНИЦИ привредно-научне конференције која је уприличена у фабрици посуђа "Металац" из Горњег Милановца су јединствени у оцени да су домети такозване четврте индустријске револуције - у свету прихваћене под називом "Индустрија 4.0" - у Србији тек делимично остварени.

- Са више од стотину научника и привредника покушали смо да заједнички проценимо конкурентност Србије у глобалном пословном окружењу. И, сложили смо се у ставу да је прави пут у својеврсном троуглу између привреде, академске заједнице и државе. Нашој земљи ће требати све више квалитетних инжењера, нарочито из производних области, што је "Металац група" на време препознала, па се с разлогом поноси дометима у прилагођавању променама, односно дигитализацији технолошких и других процеса - каже декан Машинског факултета у Београду проф. др Радивоје Митровић.

Уз напомену да ће Привредна комора Србије подржати организовање сличних скупова и у осталим деловима земље, директор Сектора индустрије у ПКС Мирослав Лутовац каже да ће то бити најбољи допринос међусобном информисању, подизању квалитета производње и садејству поменутих фактора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Горњи Милановац на стазама старог сјаја

- Најновија истраживања су 80 економија у свету разврстала у четири групе: глобални лидери, они који могу да их прате, привреде са ризиком развоја и оне које имају ограничену основу за тај пут, али уз квалитетније управљање могу бити боље. Поред Србије, и Хрватска је, на пример, у овој последњој групи, а наша велика предност је то што се модел "Индустрија 4.0" лако може применити у малим и средњим предузећима - закључује проф. др Видосав Мајсторовић са Машинског факултета у Београду.

БРАВО

ПРЕДСЕДНИК "Металац групе" Драгољуб Вукадиновић каже да су они у новој индустријској револуцији одавно препознали своју шансу, па је фирма настала 1959. од две занатске радионице данас - са 2.133 запослена - светски "играч" у производњи посуђа свих врста, те бојлера, судопера...