ЕПИСКОП шабачки Лаврентије је донео акт о подели Црквене општине Лозница на два дела - како је то раније учињено у Шапцу - у намери да буду превазиђене свађе и нетрпељивост међу свештеницима које дуго трају, без изгледа да се превазиђу.

Прочитајте још: СПУТЊИК: Шта Руска црква очекује од СПЦ поводом сукоба унутар православља

Одлука подразумева да ће извесном броју свештеника припасти стара црква у граду и богомоља која се гради у оближњем селу Воћњак, док су њиховим опонентима намењене цркве на Лагатору и Лозничком Пољу - обе још неосвештане. Притом ће они који остају у старој цркви добити и црквену продавницу, док ће попови из другог табора моћи да рачунају на истоветан садржај на лозничком гробљу и у новим храмовима.

Група од четворице свештеника је, сазнајемо, од почетка године епископу проследила чак 12 опширних представки против старешине Милана Алексића, а у Епархији шабачкој је потврђено да су све оне листом одбачене као неосноване. Пресудна је била контрола намесника о његовом десетогодишњем финансијском раду, током које није пронађена било каква неправилност...

Владика Лаврентије

После само четири месеца, владика Лаврентије је сменио намесника лозничког и поставио другог, али се “духови” међу свештеницима нису смирили, па је подела Црквене општине било једино могуће решење. Нажалост, мира још задуго неће бити јер онима који су се жалили епископу предстоји и образлагање изнетих оптужби пред државним судовима, којима су се такође обратили.