ПОСАО у Луци "Нови Сад" не јењава после прошлонедељне одлуке Министарства привреде Србије да по почетној цени од 16 милиона евра огласи продају 99,4 одсто акција ове, уједно једине луке у Србији у већинском власништву државе.

Новосадска лука има претовар од око милион тона робе годишње, а капацитети су јој већи од 2,5 милиона тона. У овој компанији запослено је 150 људи. Право учешћа на тендеру имају фирме које се баве лучком делатношћу континуирано у последњих деценију. Услов је и да су прошле године имале приход од најмање 30 милиона евра, а у свакој од последње три године да су претовариле 1,4 милиона тона робе.

Приватизацијом ће, како се очекује, бити обезбеђено више од 15 милиона евра инвестиционог улагања у развој Луке: изградњу нове оперативне обале, силоса и механизације. То ће убрзати њен рад. Доректор Луке "Нови Сад" проф. др Александар Милованчев истиче за "Новости" да он и запослени са оптимизмом чекају 22. октобар, када истиче рок за подношење пријава потенцијалних купаца. Отварање понуда уследиће два дана касније, 24. октобра.

- Очекујем да ће се пријавити неке од најреномиранијих светских фирми у области лучког бизниса, а три партнера за која ми у овом тренутку знамо су Dubai Port World из Уједињених Арапских Емирата, немачки гигант Rhenus logistics и америчка група "Валона" - каже Милованчев.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лука Нови Сад: Рекордери пре приватизације


Уз напомену да опрема у Луци "Нови Сад" јесте стара, те би нови власник требало да инвестира у нове дизалице, Милованчев наглашава да дужина речне обале одређује капацитет претовара.

Лука "Нови Сад" једина у државном власништву

- Претовар који будемо убудуће радили могао би се повећати преко тзв. контејнерског саобраћаја и "ро-ро" терминала, односно камионима натовареним робом који се превозе бродовима, потом иду од фабрике до фабрике и одмах је истоварају - предочава актуелни директор Луке и додаје да овај начин транспорта и претовара нарочито погодује немачким предузећуима која послују у Војводини.ТРИ ГОДИНЕ БЕЗ ОТПУШТАЊА

ЈЕДАН од услова за приватизацију, како незванично сазнајемо, јесте да нови власник не отпушта раднике у наредне три године. Према очекивању Милованчева, који је на челу овог предузећа био три године, процес приватизације неће угрозити рад Луке, која би са новим власником на челу могла пуном паром да проради на пролеће наредне године.
НА ПРОДАЈУ И КРАН СТАР 82 ЛЕТА

ОД имовине Луке "Нови Сад", на продају ће бити управна зграда од 1.000 квм, складиште (44.000 квм) и шест кранова, међу којима је најстарији из 1936. године, а два су добијена од Мађарске после Другог светског рата. Међутим, 25 хектара земљишта, на којем се простире новосадска лука, неће бити обухваћено продајом.