ЧЕСТЕ правописне грешке боду очи у порукама на мобилним телефонима и у објавама на друштвеним мрежама, а у Основној школи "Иса Бајић" у Кули решили су да им се супротставе тако што ће неправилно и правилно написане речи и изразе предочити тако да их ученици меморишу и разлуче свакодневним гледањем. Наиме, на степеницама које из приземља школе воде на први спрат, са леве стране, исписано је 15 најчешћих правописних грешака, а са десне, у истом реду, истакнуте су њихове исправке.

Међу погрешкама, које праве ученици, али и они који су завршили школе, наведене су, између осталих, "бијо", "самном", "доћићу", "србски", "пишем са оловком", "јуче увече" и "кући сам" (уместо "био", "доћи ћу", "српски", "пишем оловком", "синоћ" и "код куће сам").

Предлог за подучавање правописа на степеништу дала је наставница српског језика Владана Цицмил, која је идеју преузела са интернета, јер тако нешто већ постоји у свету, али је први пут примењено у некој од наших школа. Избор правописних грешака на које би требало указати, наставница је сачинила уз помоћ ученика. Њима је "лекција" о правилном писању стално пред очима, јер су и кабинети за српски језик смештени у приземљу, као и поучне степенице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Правопис на таблама: Ко пише, грешке брише


Иако је одабрано свега 15 (не)исправно написаних израза, очекује са да они додатно заинтересују ученике за граматичка и правописна правила. Степенице у ОШ "Иса Бајић" у Кули претворене су у едукативно средство у склопу обележавања 8. септембра, Међународног дана писмености. Разнобојне "правописне" налепнице, којима је степениште украшено, израдила је и донирала фирма "Атеље плус" из Куле.

Поучне степенице, Фото Н. Косановић


ТАБЛИЦЕ МНОЖЕЊА И ЦИТАТИ

ДИРЕКТОР ОШ "Иса Бајић" Гојко Секеруш рекао је да је у плану да се на степеницама на првом спрату школе, где су кабинети за математику, поставе таблице множења. Степениште на последњем спрату, где се одржавају часови историје и географије, казао је он, биће исписано пригодним цитатима и мислима научника.