ПРИРОДЊАЧКИ центар Србије у Свилајнцу представио је веб-апликацију у оквиру пројекта "Дигитализација и мултимедијална презентација" и употребљена је апликација за мобилне телефоне преко које се могу пратити све изложбе и сваки експонат из било ког места на свету. Апликација може да се користи на енглеском, немачком и српском језику, на ћирилици и латиници. Реч је о пројекту који је подразумевао пројектовање и креирање базе података као основе за даљи развој, израду управљачке веб-апликације и израду веб-апликације за јавни приказ дигиталне колекције.

Пројекат, започет прошле године, реализован је уз финансијску подршку локалне самоуправе, а Министарство културе и информисања препознало је његов значај и подржало пројекат "Дигитални музеј" на конкурсу за финансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у 2018. години. То је Природњачком центру Србије омогућило да заврши пројекат.

- Морамо да идемо у корак са технолошким достигнућима и да пратимо трендове савременог света. У том смислу Свилајнац и Србија не заостају много. Очигледно је да је локална самоуправа Свилајнац издвојила велика средства, не само у овој области, и то не само финансијска, већ је одликују и ентузијазам, посвећеност и опредељеност да иде у правом смеру. Свилајнац је ту један од најсветлијих примера и један од водећих у Србији - оценио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који је у уторак отворио дигитализован Природњачки центар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дигитализован Природњачки центар Србије, експонати могу да се “обиђу” на телефону


Председник Општине Свилајнац Предраг Милановић рекао је да је пре десетак година Природњачки центар Србије био храбра идеја, а да је данас дигитализован и у рангу са сличним центрима у Европи.

Министар Вукосављевић у у музеју

- Када смо градили овај објекат, знали смо да градимо установу која ће морати да се усавршава десетинама година. Драго ми је што имамо подршку Министарства културе и информисања, јер је ово пројекат од националног значаја - рекао је Милановић.


ВЕК И ПО БИБЛИОТЕКЕ

МИНИСТАР Вукосављевић је додао да ће Министарство културе и информисања појачати сарадњу са Природњачким центром, али и с другим установама културе. Оно ће подржати све општине које су посвећене технолошком развоју.

Он је обишао и "Ресавску библиотеку", која ове године обележава 150 година постојања и рада, чиме мало која установа културе у Србији може да се похвали.