НА евиденцији Националне службе за запошљавање, Филијале Јагодина, која покрива подручје Поморавског округа, налази се 25.034 незапослена лица, од којих већину, 13.084, или 52,3 одсто, чине жене. У односу на исти период прошле године, када је било евидентирано 26.766 незапослених лица, број незапослених смањен је за 6,5 одсто. На Заводу је 488 особа с инвалидитетом.

- До највећег смањена броја незапослених, 926 лица или за 9,2 одсто, дошло је на подручју града Јагодине. Следи општина Параћин са 7.583 лица, Ћуприја са 3.311 лица, Деспотовац са 1.815 лица, Свилајнац са 1.742 лица и општина Рековац са 1.538 лица у којима је такође дошло до смањења броја незапослених, пропорционално броју евидентираних незапослених лица - каже за "Новости" саветница за запошљавање јагодинске Филијале НСЗ Смиљана Крстић.

Посматрано по степену стручне спреме, највише је лица са првим степеном стручне спреме 8.715, или 34,8 одсто, са четвртим степеном стручне спреме евидентирано је 7.424 или 29,6 одсто и лица с трећим степеном стручне спреме 5.775, односно 23 одсто.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Незапосленост најважнија тема


- На посао најдуже чекају незапослени у оним занимањима која су најсуфицитарнија, а најчешће у складу са тим и најбројнија. То су свакако неквалификована лица. Уколико немају ни радно искуство, ни додатна знања и вештине, они тешко долазе до посла - додаје Крстић.

Смиљана Крстић

Она још каже да је изразита суфицитарност исказана код занимања као што су аутомеханичари, продавци, пољопривредни и прехрамбени техничари, матуранти гимназије и економски техничари. До посла најлакше долазе стручњаци у области информационих технологија, фармацеути, професори немачког језика и математичари.


ЈАВНИ РАДОВИ

ЈЕДНА од мера активне политике тржишта рада су и јавни радови, који у Поморавском округу дају одличне резултате и који се највише организују у области одржавања и заштите животне средине и природе, социјалне заштите и хуманитарних делатности, а у нешто мањој мери у области одржавања и обнављања јавне инфраструктуре.