ПОСЕТИОЦИМА спомен-парка Чачалица у Пожаревцу убудуће ће за шетњу бити потребна и лична карта, коју ће, на захтев, морати да покажу припаднику обезбеђења овог комплекса. Осим легитимисања грађана, обезбеђење ће имати право и да их претреса, да им забрани улаз или да им нареди да напусте парк, али и да их на силу задржи до доласка полиције. Ове новине предвиђене су условима јавне набавке коју је Градска управа Пожаревца расписала за послове физичко-техничког обезбеђења Чачалице, која предвиђа ангажовање четири радника.

- Уколико сматра да је лице извршило неко кривично дело или нарушило јавни ред и мир, припадник обезбеђења има право да га задржи до доласка полиције, употребом средстава за везивање, физичке снаге и ватреног оружја - наведено је у јавној набавци, чија је процењена вредност 2,3 милиона динара. Понуђач са најнижом ценом бавиће се обезбеђењем комплекса на површини од 24 хектара, који свакодневно посећују бројни грађани свих генерација.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - За спомен-парк Шумарице шест милиона


Комплекс је формиран 1962. године, као меморијални парк, посвећен жртвама фашизма. У њему се налазе три споменика подигнута у част погинулих партизана, грађана и припадника Црвене армије, а једна спомен-плоча постављена је као сећање на страдале Јевреје. У кругу "Чачалице" налазе се и Еколошки дом, теретана на отвореном, клупе и мобилијар за забаву најмлађих посетилаца. У овој зеленој оази града, који има три извора, засађено је и 148 биљних врста, па ће обезбеђење комплекса бринути и о њиховој заштити.

Споменик "Слобода"

ОПРЕМА

- ИМОВИНУ ће чувати и обезбеђивати униформисани службеник обезбеђења у смени, који ће бити наоружан службеним ватреним оружјем. Такође биће опремљен ГПС уређајем, батеријском лампом и службеним мобилним телефоном - наведено је у тексту јавне набавке.