БИЛА је то права народна фешта, уз изложбу паприке, фолклор, гозбу и народно весеље и прављење ајвара! Житељи параћинског села Дреновац, познати у Поморављу као врсни паприкари, ни ове сезоне нису пропустили "Паприкијаду" кој је увод у наступајућу бербу.

Манифестацију су прекрстили у "Дреновачке дане" јер, кажу, да није згодно да "Паприкијада" траје три дана, а ову манифестација је и ове године више хиљада људи.

Паприка је родила одлично, кажу произвођачи, па је жири имао доста посла да обиђе парцеле пријављене за такмичење и утврди чија је паприка најбоља.

Титулу победника за најбољи засад понео је Јовица Милојевић из Сикирице, док је најуређенију парцелу имао Мирослав Стевановић из Дреновца. Дејан Кркић, такође из Дреновца, успео је да произведе најтежу паприку од 400 грама! Док је у дужини без премца била паприка Саше Симића - 34 центиметра.

У поређењу са прошлогодишњим атрибутима краљице поврћа, тежина је премашена за 24 грама, а дужина за четири центиметра.

У прављењу ајвара победила је екипа тамошњег пољопривредног удружења "Напредак", а у шаховском турниру прво место заузео је Саша Лукић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мирис паприка се ширио Адом


У госте Дреновцу дошли су имењаци из села Дреновац код Шапца и из Руског Крстура, села које негује сличну манифестацију, те Фолклорни ансамбл "Слободан Алигрудић" из Голубоваца (Црна Гора).

За забаву се прве вечери побринуо ансамбл "Браћа Лешјанин", док су сутрадан игра и песма трајали до касних ноћних сати уз наступ дреновачког све познатијег КУД "Спасовдански вез" и фолклораша из Црне Горе.

Организатори "Дреновачких дана" били су тамошњи Савет месне заједнице, пољопривредна удружења и "Спасовдански вез", под капом параћинске туристичке организације и Општине.


НАЈЛЕПША ПАРЦЕЛА

МИРОСЛАВ Стевановић (64) прошле године је имао најквалитетнији засад, а сада је победио у категорији најуређеније парцеле, што значи - без корова.

- Обично садим дукат и црну куртовку коју сам лично произвео. Много зноја је потребно да би род паприке био добар, али је задовољство на крају велико - каже Стевановић.ПАПРИКА ИЗ СЛОВЕНИЈЕ

ИГОР Ерјавец из Сатаховаца код Мурске Соботе (Словенија), ове године није могао да дође у Дреновац, што га није спречило да на изложбу пошаље корпу паприке коју је произвео. И то не било какве већ - дреновачке, од семена које је са прошлогодишње "Паприкијаде" понео у Словенију.