Апсолутна шампионка Ресавског пољопривредног сајма у Свилајнцу је крава Венера, власника Драгана Тодоровића из Дубља, шампионка у категорији крава је Мина, грло Пољопривредно-ветеринарске школе из Свилајнца, у категорији јуница победила је Каролина, власника Ненада Томића из Кушиљева, а међу првотелкама најбоља је била Вишња Драгана Тодоровића из Дубља. То је саопштио стручни жири, који је оценио да је овај сајам један од три најбоља у Србији. На сајму је било изложено 95 грла, било је око 150 излагача пољопривредне механизације и других производа и неколико хиљада посетилаца.

- Очекивао сам неку награду, али не баш шампионски пехар, јер је конкуренција била јака. Венера је рођена у мојој стаји, лепо је негована. Њена ћерка је шампионка у категорији првотелки. На ранијим сајмовима имао сам супершампионку и шампионку у категорији првотелки - изјавио је Драган Тодоровић (38) за "Новости" и додао да ће му награда буде подстрек да и даље узгаја добре краве и који у стаји има 30 крава и јуница.


Прочитајте још: Најбољи ајвар од "Пастирица"


- Општина Свилајнац, као и сваке, и ове године је доста уложила у пољопривреду. Сигурно не бисмо имали овако добре краве да не радимо у континуитету више десетина година. Ове године реализовали смо бескаматне кредите, бесплатно осемењавање за сва уматичена грла, бесплатно матичење стоке у Матичној служби која постоји у оквиру општине. Улажемо доста у пољопривредну инфраструктуру, као што су атарски и сеоски путеви - изјавио је председник Општине Свилајнац Предраг Милановић и додао да је свилајначка општина јединствена по томе за сваку краву даје субвенцију од 6.500 динара.

Представила се и културно-уметничка друштва, Фото З. Г.

Када се узме у обзир директно давање и новац уложен индиректно, рецимо у инфраструктуру, Општина сваке године уложи око 100.000.000 динара. Општина завршава и пројектно-техничку документацију и очекује да у наредне две године изгради системе за наводњавање на 3.000 хектара, како пољопривредни усеви не би зависили од временских прилика.
Прочитајте још:"Страшне гуштере" у Свилајнцу видело 60.000 људиНАГРАДЕ

Општина је власника шампионског грла наградила с 50.000 динара, власнике шампионских грла у свим категоријама с по 40.000 динара, власнике пратиља шампионки по 20.000 динара. Општина је обезбедила и по 5.000 динара за свако изложено грло, за три најбоља пчелара и власнике колекције оваца. Победничка грла наградили су и многобројни спонзори.