МЕЂУНАРОДНИ фестивал прозе "Просефест", 12. по реду, који организује Културни центар Новог Сада, биће одржан од 25. до 28. септембра 2018. године. Овогодишњи фестивал разликоваће се од претходних издања по датуму одржавања и по томе што ће овога пута у фокусу бити књижевници из региона.

Представљајући најновије издање "Просефеста", чији је препознатљиви мото "Заузми позу, читај прозу", Ђорђе Писарев, пи-ар фестивала, напомиње да су на претходним фестивалима гостовали многи писци са различитих континената, а сада су одабрани аутори, врхунске прозаисти "који говоре језиком за који није потребан преводилац".

На фестивалу ће се новосадској читалачкој публици представити шест писаца: Миљенко Јерговић (БиХ), Боривој Радаковић (Хрватска), Ранко Рисојевић (Република Српска), аутор 50-ак књига међу којима је и неколико из области математике, Енес Халиловић (Србија), чије две прозне књиге у последње време изазивају велику пажњу, Срђан Срдић (Србија), који је прошле године био у најужем избору за НИН-ову награду и Радивој Шајтинац (Србија), један од искуснијих наших писаца.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Славни писац Петер Хандке отворио Просефест у Новом Саду


Специфичност овог фестивала је и у лепом гесту да активно укључују читаоце. Део фестивалске публике су и новосадски гимназијалци, а тај додир младе читалачке публике са живим писцем, по оцени професорке Драгане Бошковић Томић, веома је драгоцен, јер, како је истакла, нема бољег начина за подстицај читању од онога када вам писац ушета у учионицу.

Недељко Мамула, уредник књижевног програма у КЦНС, сматра да је битно то што је фестивал први пут измештен на сам почетак школске године.