НОВА школска година у кулској општини почела је збрком са ценама месечних аутобуских карата за ученике који похађају средње школе у суседној врбаској општини. Родитељи средњошколаца очекивали су да карте, као и претходне године, коштају од 900 до 1.350 динара, у зависности од удаљености насеља до Врбаса, али су их изненадиле три и четири пута више цене, које су се мењале из дана у дан.

Сувеиљ Каримановић из Куле наводи да је сину, који похађа Медицинску школу у Врбасу, дао најпре 900 динара да купи месечну карту, али је он дошао из школе и казао да није имао довољно пара, јер су му на шалтеру превозника "Путоказ" рекли да карта кошта 2.920 динара.

- Наредног дана ми је саопштио да ни то није довољно, јер је цена карте 3.900 динара! Отишао сам бесан на шалтер и питао шта се дешава. Службеница је објаснила да је "Путоказ" добио наређење да усклади цене са сомборским "Севертрансом". На крају се испоставило да цена месечне карте "Путоказа" од Куле до Врбаса кошта 3.740 динара, а "Севертрансова" 2.990 динара - испричао је Каримановић.

Из Одељења за друштвене делатности општине Кула стигло је обавештење да је локална самоуправа, након спроведене јавне набавке, за превоз ученика до Врбаса (као и до Сомбора и Новог Сада) изабрала "Севертранс" за поласке из Сивца, Црвенке и Куле и "Путоказ" за превоз из Крушчића, Липара и Руског Крстура.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОЖИВЕЛА ШКОЛА ПОСЛЕ СЕДАМ ГОДИНА: Цео разред Николина


- Месечне карте код оба превозника за путовање у школе изван кулске општине локална самоуправа регресира у висини од 20 одсто. Бесплатне карте имају сви ученици који похађају средње школе у кулској општини, а то су Економска и Техничка у Кули, Стручна у Црвенки и Гимназија у Руском Крстуру. Од око 400 свршених основаца, 250 је уписало једну од ове четири школе, а остали су одабрали школе изван кулске општине - предочила је начелница Одељења за друштвене делатности Драгана Потпара.

Регресиране месечне карте "Севертранса" до Врбаса коштају од Сивца 4.048, од Црвенке 3.520 и од Куле 2.990 динара. "Путоказове" су од Крушчића 4.224 динара, а од Липара и Руског Крстура 3.840 динара. У "Путоказу", који је претходне школске године био једини превозник, кажу да су покушали да изједначе цене са "Севертрансом" на релацијама од Сивца, Црвенке и Куле, али им то није дозвољено.

- Деци из Куле је због реда вожње више одговарало путовање аутобусом "Путоказом", јер нису губили време ни пре ни после школе. Као најбоље решење сада нам се чини превоз таксијем, који већ довози ученике из Врбаса у школе у Кули - каже Каримановић.ЧУВАЊЕ ШКОЛА "У ЛОКАЛУ"

РОДИТЕЉИ су револтирани јер скупе месечне карте морају да плаћају зато што им се деца нису определила за неку од школа у кулској општини. У "Путоказу" објашњавају да су месечне карте претходне школске године биле јефтине због повољних тржишних услова. Општина, истиче Потпара, не дискриминише ученике, него бесплатним превозом до школа "у локалу" чува број одељења и наставника у кулској општини.