МИНУЛА три дана гости Азбуковице били су еминентни мајстори светске фотографије, које је предводио професор Бела Сабо из Мађарске. За госте из Мађарске овај фото-сафари био је утолико занимљивији и битнији, јер су објаснили да је белоглави суп, којим обилује љубовијски крај, митска птица у њиховој култури и традицији и да је посматрање белоглавих супова за њих од изузетне важности.

Професор Бела Сабо са асистентима и сарадницима посетио је кањон Трешњице, Јеличке стене, Трутинац, Кошље, Бобију.

Гости кажу да су очарани лепотама наше Азбуковице. Следећа посета са већим бројем фотографа већ је уговорена за крај идућег месеца. Циљ посете је колекција фотографија белоглавог супа, пејзажа Азбуковице и сарадња у наредним годинама.


Прочитајте још - Азбуковица зове госте


- Људи из целог света боравиће код нас, посматрати белоглаве супове и обилазити предео - додаје Грујичићева. - У питању су љубитељи природе, и фотографи који ће долазити у мањим групама, тако да се неће угрожавати опстанак колоније белоглавих супова. У плану је израда осматрачнице у непосредној близини хранилишта, где би фотографи улазили пре свитања а одлазили када падне мрак тако да их птице не би ни виделе.


ПОКЛОН

Фотографије и изузетне снимке дроном, које су ови људи направили, Туристичка организација Љубовије ће добити на коришћење, што им је од великог значаја.