БАЊА Ковиљача, чувена са своје лековите стране, назив је управо објављене монографије о Бањи Ковиљачи, из пера овдашњег педантног хроничара Владимира Владе Вуловића, у издању аутора и "Библиотеке Вуковог завичаја" из Лознице.

Вуловић, који је већ написао неколико књига и монографија о "краљевској бањи" између Гучева и Дрине, кроз занимљиве текстове, лепе фотографије, разгледнице, документе, копије текстова из старе српске и европске штампе, успео је да приближи и неупућеним читаоцима време ренесансе овог туристичког места и лечилишта, али и фазе у којима му је баш сметао, код власти, ореол "краљевски".

ВУЛОВИЋ доноси легенду о Ковиљкином граду, о вили чије име носи ова лепотица, не само Јадра и околине и Србије, указује на лековитости тог места, подсећа да је изградњу Ковиљаче започео, одмах после крунисања, краљ Петар Први Карађорђевић. Овај српски монарх је, често, владао из Ковиљаче, где су му из Београде стизале свакодневно министарске делегације, враћајући се са новим указима, решењима, задацима...

Прочитајте још: Вила "Драга" испаштала због краља?

Описан је ваљано боемски живот, али и специфичност Ковиљаче у чијим су се ресторанима и дворанама, попут чувеног "Кур-салона", заједно веселили и они који имају "дубок" али и они "танког" џепа. Многи људи не могу да прежале што су власти, почетком овог века, срушиле чувени ресторан "Блед", од кога није остао ни камен, а чији је кум био баш краљ Александар. Здање где се сада налази, мада је узето од овдашњег ХТП "Бања Ковиљача" још се води на контроверзног бизнисмена који је подигао зграду на тој локацији и, у међувремену, завршио на вишегодишњој робији.

Делови монографије "Бања Ковиљача, чувена са своје лековите стране"


МОНОГРАФИЈА доноси приче о кафанским баштама у Ковиљачи, менијима и винским картама, какве нису имале ни некадашње метрополе, али и приче о "додолама", посети Јосипа Броза Тита 40 година пошто је ратовао на оближњем Гучеву као аустријски војник, о паду плафона у сали из које је председник тек изашао са делегацијом...

Владо Вуловић, аутор монографије - Фото В. Митрић


Прочитајте још: Карлове Вари у Ковиљачи

Бањска управа је имала ресторане на Дрини, богате садржаје у којима су значајну улогу између два рата имали модерни плесови, атрактивна излетишта, занатлије које су испуњавале жеље многобројним гостима, који су најчешће стизали популарним возом "ћира" који је викендом саобраћао из престонице директно до Ковиљаче.


ДОБРОТВОРИ

АУТОР монографије Вуловић подсећа да је то било и доба добрих људи и добротвора, попут Стаке Пејић и других, који су своје обиље делили са онима који нису имали, "како би укупно свет око њих био срећнији и задовољнији".