ТРАДИЦИОНАЛНИ Великогоспојински вашар у Пироту је и ове године врвео од свега и свачега, али су сви најсрећнији због онога што је изостало.

Јер, за разлику од деценија уназад, кише није било, па ни гацања по блату, које је, нажалост, већ постало заштитни знак ове "шарене" манифестације.

Власници тезги су, међутим, поново незадовољни. Кажу, закуп је скуп, и иако они цене нису мењали већ годинама, народ нема новца, па људи махом меркају робу и тешко посежу за буђеларом. У време припреме ђака за школу, многима се сав пазар своди на понеку мекику "за понети", евентуално дрвену оклагију или тучак за месо.

Прочитајте још: Пиротски вашар: Забава за све генерације

А понуде је било - најчешће половног алата, с којим се, како каже његов продавац, може саставити и васионски брод. Тако је бушилица са ознаком "бош" код њега коштала 500 динара ако се не проба, а троструко више ако муштерија проверава исправност. Роба је, сазнајемо, деценијама сакупљана по немачким градовима, где је овај грађевинац и стекао пензију.

Половни бицикли су нуђени за 50 евра, баштенске гарнитуре и кухињски елементи за 20.000 динара, док је за пљескавицу у лепињи ваљало спремити стотину пута мању суму. Иако старопланинске јагњетине није било ни уочи Ускрса, гурманлук са управо тим "географским пореклом" се у Пироту минулих дана ценио 1.200 динара за килограм.