У КУЋАМА које им је држава изградила уместо старих, оштећених у снажном земљотресу који је мионички крај погодио током септембра 1998, Милица Голубовић (60) и Радован Живковић (50), из Пријездића, већ две деценије живе - без струје. Поменуте куће, притом, законски не постоје, јер су изграђене без документације, па нема основа да буду прикључене на електродистрибутивну мрежу.

Иако се поред куће тешко оболеле Милице налази читав шпалир бетонских бандера, а преко дворишта прелазе електричне жице и каблови, она нема струју, па чак ни воду. Њен комшија Радован, који је сакупио 13 година радног стажа у фирми "Хемивод" у оближњем Драчићу, а пре деценију и по остао без посла и постао социјални случај - живи, каже, од мале социјалне помоћи, баште и неколико оваца.

Није без значаја ни то што је из старе куће Милице Голубовић однет струјомер, а "електрика" искључена због дуга. И она живи од 10.000 динара социјалне помоћи.


Прочитајте још - МУКЕ СРБА У КОЛЕТИВНИМ ЦЕНТРИМА: Три дана без струје


Чак ни када је њена комшиница Зорица Голубовић ишла у ваљевску "Електродистрибуцију" и молила да Милици прикључе струју, па и платила део њеног дуга, помоћи није било. Струја јој није прикључена, наводно због мале потрошње.


ПОМОЋ САМО НА САЈТУ

МИЛИЦУ и Радована је, по информацији са званичног сајта града на Колубари, још 11. фебруара 2014. посетио тадашњи помоћник градоначелника Ваљева Радојица Рстић, захваљујући чијој иницијативи ће, како је тада најављено, њихове куће "већ за који дан" бити прикључене на електромрежу. Записано је и да је, наводно, Рстић одмах контактирао с директором "Електродистрибуције" и добио потпуну сагласност да ова домаћинства буду прикључена, али Милица и Радован - четири и по године касније - још живе у мраку.