ПОСЛЕ само седам дана откако су станари краљевачког насеља "Моша Пијаде" на сопствену иницијативу и добровољним прилозима поставили спомен-плочу у знак сећања на угинулог пса Жућу, верном пријатељу бројних генерација стасалих у овом делу града на Ибру, у понедељак је Комунална инспекција овдашње Градске управе донела решење да се овај споменик у року од 24 сата - уклони?!

Решење Комуналне инспекције станари "Моше Пијаде" затекли су у понедељак по подне на спомен-обележју свом љубимцу угинулом од болести и старости прошлог месеца. Решењем се Н.Н. лицу налаже да "у циљу заштите чистоће на јавној површини и заштите животне средине и здравља грађана" обави ексхумацију (уклањање) леша угинулог пса Жуће, уклони бетонски парапет, мермерну спомен-плочу и ситан бели камен, као и да јавну зелену површину доведе у првобитно стање. Уколико Н. Н. лице то ипак не учини у задатом року од 24 сата, инспекција ће, пише у решењу, као извршни орган споменик уклонити принудним путем.

Прочитајте још - НЕСВАКИДАШЊИ ПОТЕЗ У КРАЉЕВУ: Пас Жућа добио споменик у центру насеља

- Не могу да верујем! Па, овде неко мора да је побркао лончиће! Коме смета споменик нашем добром Жући? - у неверици се пита једна старија станарка насеља "Моша Пијаде". - Та наша добро позната инспекција очигледно нема паметнијег посла. Када их позовете да пријавите неки важан проблем, углавном добијете одговор да нису надлежни. Ово је срамота!

Вест да је Комунална инспекција наложила уклањање споменика псу Жући брзо је прострујала градом на Ибру. На друштвеним мрежама могу се прочитати бројни коментари којима Краљевчани осуђују решење и поступак инспекцијских служби.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИЛИЧНО затечен решењем Комуналне инспекције био је и градоначелник Краљева др Предраг Терзић који нам је у телефонском разговору рекао да ће испитати о чему се ради. - Као човеку не може да ми буде свеједно - рекао је Терзић. - Разговараћу са надлежним службама како бисмо пронашли најбоље решење за овај проблем.

- То су обичне бирократе, ништа друго! Када треба озбиљно да реше неки од нагомиланих проблема у граду, онда се крију по канцеларијама! Па, имају ли срца и душе? Жућа је у насељу провео 17 година. Био је веома паметан пас, све је разумео, никада никога није напао. Деца су нам порасла уз њега, сви су га чували, пазили и много волели. Спомеником смо хтели да му се одужимо за сву љубав, али и то некоме смета - огорчено поручују житељи овог краљевачког насеља.

И "Новости" су у понедељак покушале да разговарају са комуналним инспекторима, али због истека њиховог радног времена одговоре, ипак, нисмо успели да добијемо.


ТРОВАЧ НИЈЕ КАЖЊЕН

СВОЈУ велику љубав према Жући, најмлађи житељи овог насеља исказали су и пре неколико година када му је још увек непознати починилац сипао отров у храну. Тада је прикупљен новац за његово лечење, а малишани су даноноћно бринули о Жући све док није потпуно оздравио и опет стао на своје ноге. Упркос пријави, тровач никада није приведен правди и кажњен.

- То још више говори о такозваним надлежним градским службама - само је један од бројних коментара на друштвеним мрежама.