ТУРИСТИЧКА манифестација "Златни дан вина" одржана је у суботу (18. августа) у Царској палати у Сремској Митровици, на којој се окупило двадесетак представника винарија широм Срема, али и две из комшијске Хрватске. Иако година није ишла наруку виноградарима, винари се надају да ће грожђе ипак имати довољну сласт, која ће допринети квалитету вина.

Прочитајте још: Лепоте Годиња уз врхунско вино

У част императора Марка Аурелија Проба, дан пред или на само Преображење, већ осму годину заредом, одржава се Интернационална винска свечаност "Златни дан вина", коју организују Удружење поштовалаца вина "Маркус Аурелијус Пробус" и Град Сремска Митровица.

- На месту одакле је римски император Проб започео своју мисију ширења узгоја винове лозе у нашим крајевима, ми скоро деценију настављамо његовим стопама, како би представили овај град као престоницу светске културе вина - објашњава Иван Татић, председник Удружења, осврћући се на почетак оснивања манифестације када није било регистроване ниједне винарије на подручју Сремске Митровице, а данас их је четири.

Прочитајте још: Кинези воле српска вина

- Ко се помучио око винограда, тај ће имати шта да и бере, иако велики број кишних дана нису погодовали виновој лози - напомиње Раде Комазец, власник винарије из Инђије, која се и ове године представила на овој приредби.

- На падинама Фрушке горе у близини манастира Гргетег, простиру нам се виногради на око седам хектара. Имамо 10 сорти грожђа, четири црвене и шест белих. Сав садни материјал увезли смо из Италије, а виноград нам је у петој-шестој години сигурног рода, тако да и ове године очекујемо врхунска вина - наглашава Комазец.

ПУНИЈЕ БАЧВЕ

ПРОШЛОГОДИШЊИ мразеви у априлу и сушни месеци током лета, знатно су умањили род грожђа, међутим ове године, како се могло чути од сремских винара, очекује се да ће вина бити више за око 30-40 одсто, у односу на претходну годину.