ДА Србија и Француска све више јачају међусобну сарадњу, утемељену у дугој традицији пријатељских веза поготово од Првог светског рата, потврђује пример Новог Сада, града у којем су последњих година врло уочљиви резултати унапређења односа са Французима у низу области.

Прочитајте још: Француска наставља да стипендира српске студенте

Томе су знатно допринели и многи Новосађани који су или студирали у Француској, или су после завршених студија наставили образовање на неком од престижних универзитета у тој земљи и тамо успоставили пословне и стручне везе.

Прочитајте још: Французи заинтересовани за пројекте хидроенергетике у Србији

Један од тих "француских ђака" је и др Павле Секеруш, професор Универзитета у Новом Саду и директор новосадског Франкофоног центра, који у разговору за "Новости" тврди да Француска, као једна од водећих држава ЕУ, жели да врати већи утицај у нашој земљи.

- Бележи се стални раст инвестиција француских предузећа, а у исто време спроводимо најразличитије француске програме у образовању, науци, култури, здравству - наводи професор Секеруш.

ЛЕКАРИ Професор Ковачевић истиче да се, захваљујући помоћи Француске више од 20 доктора са Института у Сремској Каменици усавршавало у Паризу.

Када је о образовању реч, за подизање нивоа квалитета наставе француског језика у домаћим школама, један од најбољих примера је новосадска Гимназија "Јован Јовановић Змај", која већ осам година има програм билингвалне наставе на природно-математичком смеру.

- Наши ђаци кад матурирају добију француске језичке дипломе - истиче др Радивоје Стојковић, директор Јовине гимназије, која је од лане носилац признања Label Frans Edukasion као најбоља школа у неговању двојезичне франкофоне наставе.

- Неговање француског језика је наша традиција дуга више од два века, коју желимо да продубимо, па у том смислу настојимо да уз боравке наших ученика у Француској, сваке године на бар месец дана угостимо и ђаке из Француске.

Изузетну сарадњу са Французима протеклих година имају новосадске здравствене установе, каже за "Новости" проф. др Павле Ковачевић, угледни кардиохирург:

- Захваљујући сарадњи са париском болницом Пити Салпетрије, формирана је модерна васкуларна хирургија у Новом Саду, а такође је и започета реализација идеје трансплантације органа.