ТОКОМ свечаног испраћаја, деветоро ученика и кадета са територије Пчињског округа и Косовског Поморавља у војне школе и академије, који је организован у овдашњем Дому Војске истакнуто је да се Центар Министарства одбране у Врању већ годинама, по броју пријављених кандидата, налази у самом српском врху.

Сада су, после строге селекције, са територије Врања примљена шесторица кандидата, из општине Бујановац двоје, а један будући официр долази из Косовског Поморавља.

Прочитајте још: У ВРАЊУ ОДРЖАН 11. ОФИЦИРСКИ БАЛ: Војсци на понос

У Средњу стручну војну школу је уписан Алекса Стојковић, а у 46. класу Војне гимназије ће Лука Бачевић, Лазар Величковић и Срђан Јовановић. У 143. класу Војне академије Универзитета одбране су примљени Анастасија Стоилковић, Зоран Николић и Александар Николић, док су Лазар Стошић и Душан Николић уписани у 11. Класу Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране.

Поменута свечаност је, иначе, већ другу годину заредом, уприличена у организацији Регионалног центра Министарства одбране у Нишу, а циљеви су промоција војног позива и добровољног служења војног рока са оружјем.

Прочитајте још: Успомене на хероје Врања

- Војничка униформа је дубоко уткана у традицију и свест нашег народа. Преласком на професионални концепт попуне, традиционална мушка институција каква је била Војска Србије је широм отворила капије касарни, нудећи могућност школовања и запослења за оба пола - истакао је начелник планирања припреме за одбрану у Регионалном центру Министарства одбране из Ниша потпуковник Бранислав Стојановић.


БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ

УЗ поруку полазницима да буду достојни српске заставе и официрских чинова које ће понети, ове године је уведена и једна корисна новина - свим примљеним кандидатима су обезбеђене бесплатне карте за одлазак из Врања, односно Бујановца до Београда и назад. Свечаности у граду под Пржаром су присуствовали представници локалних самоуправа Врања и Бујановца, те Четврте бригаде ВС и компаније "Кавим Јединство".