ОТВАРАЊЕМ Слободне зоне и оживљавањем наменске индустрије од кад је ФАП поново стао на своје ноге, па је посао добило око 600 људи, Прибој је не само покренуо индустријску обнову, већ би ускоро могао да добије и Регионални иновациони центар.

Охрабрујућу најаву је у град на Лиму донео министар без портфеља задужен за иновације и технологију Ненад Поповић који је приликом сусрета са првим човеком локалне самоуправе Лазаром Рвовићем и народним послаником из овог града Крстом Јањушевићем сумирао резултате заједничког рада државе и општинских органа током минуле три године. И, министар је са задовољством констатовао да је ово сада један потпуно нови Прибој - град који ће тек кренути у иновационе реформе.

- Ова средина би требало да буде пример свима у Србији, како из апатије може да се развије нешто потпуно ново и позитивно - истакао је Поповић после посете Машинско-електротехничкој школи у којој траје потпуна обнова и прибојској Слободној зони.

Прочитајте још - Немачки привредници траже и добављаче у Србији

А управо је Слободна зона постала понос града, јер у њој чак седам иностраних компанија радно ангажује више од 300 овдашњих људи. Нажалост, већ је препозната и главна препрека да овај биланс буде још повољнији - недостатак инжењерског кадра, те образовних радника техничке и машинске струке. Зато је једно од решења оснивање одељења Техничког и Машинског факултета.

РАЗРАЂЕНА СТРАТЕГИЈА У ОКВИРУ разрађивања стратегије за довођење нових инвеститора из Европе и Русије у Прибој, разговарало се и о отварању иновационог и старт-ап центра у граду на Лиму, а саговорници су били сагласни у процени да би тако нешто било драгоцена подршка младима у читавом региону.

Како је обелоданио министар Ненад Поповић, разговори о доласку Техничког факултета из Новог Сада у Прибој увелико трају, а - осим образовањем већег броја инжењера - велику улогу у индустријској и технолошкој револуцији која чека овај део Србије имаће и већ поменута Машинско-електротехничка школа која, захваљујући улагањима државе, постаје једна од најмодернијих у земљи.

И, док је председник Општине Лазар Рвовић оценио да је посета министра Поповића само још једна потврда опредељења Владе да помогне Прибоју, а систематски приступ изласку из кризе већ даје резултате, народни посланик Крсто Јањушевић је подсетио на то да овдашња Слободна зона већ сада спада међу најмодерније у Србији.