ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић присуствоваo je у четвртак литургији у оквиру 18. Илинданског црквено-народног сабора, који су организовале Српска православна црква (Парохија при Храму Вазнесења Господњег) и новосадски Центар за неговање традиција поднебља “Равничар”.

Вучевић је потом разгледао изложбу „Нови Сад у револуцији 1848 – 1849. године“ о којој је говорио директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев, а која ће у наредна два дана бити постављена у склопу спортско-пословног комплекса „Слана бара“. Тиме је почела и традиционална манифестација „Гром фест“, испред Цркве Вазнесења Господњег на Сентандрејском путу.

- Честитам свим грађанима који славе данашњи празник Светог Илију и желим да се захвалим свештенству Храма на позиву да са житељима МЗ “Клиса“, „Слана бара“ и „Видовданско насеље“ присуствујем обележавању једног од највећих хришћанских празника. Ово је такође и датум кад је пре 18 година почела изгрдања храма, који је данас епицентар духовног живота грађана ове три месне заједнице.- рекао је градоначелник Новог Сада.

Прочитајте још - Освештана нова црква у Петроварадину

Старешина Храма протојереј Бранко Ћурчин истакао је да се и ове године уз пригодан програм високе уметничке вредности обележава овај, у српском народу, познати верски празник на коме се исказује зборовање, сабрање и заједништво.

У програму су учествовали: СКУД „Железничар“ - Фолклорни ансамбл „Вила“, КУД „Митрополит Стефан Стратимировић“ Кулпин, КУД „ Стеван Мокрањац“ Каћ, КУД „Виноградар“ Лединци КУД „Степино коло“ Степановићево, као и глумци, тамбураши, гајдаши и гуслари, а биће уприличен и ватромет.

ТУРНИР

У НЕДЕЉУ ујутру ће поводом Илиндана бити уприличен Меморијални турнир у малом фудбалу „Зоран Ђаковић“ у спортско-пословној хали „Слана Бара“.