ДЕО запослених у новосадском ДЕС, предвођен репрезентативним синдикатом "Слога", јуче је поново штрајковао због неисплаћених зарада и трошкова превоза, неоверених здравствених књижица и неповезаног стажа.

Радници предузећа, које запошљава и особе са инвалидитетом, претходно су обуставили рад и у априлу, упућујући руководству идентичне захтеве, али њихов апел очигледно није уродио плодом, будући да им нису исплаћене три месечне зараде. Уз то, како додају штрајкачи, стаж многима није повезан од 2010, а инвалидима пуне две године.

Прочитајте још: Избрисано 18 фирми

- Људи су на ивици издржљивости јер немају од чега да живе. У нашем предузећу има и брачних парова, који су углавном особе са инвалидитетом, па како без плата да издржавамо породице - изјавила је Зорица Степанов, председница синдиката "Слога ДЕС", нагласивши да би радницима много значило кад би одмах добили барем две заостале зараде.

Она истиче да ће штрајк бити настављен све док руководство не испуни и све захтеве штрајкача, чији су представници о томе разговарали са генералним директором Браниславом Костадиновићем.

- Захтеви штрајкача су мегаломански, имајући пре свега у виду ситуацију у ДЕС, предузеће оптерећено дугогодишњим дуговањима и другим тешкоћама. Али успели смо да позајмимо новац за по једну плату и очекујем да радници наставе да раде како бисмо створили услове и за исплату осталих заосталих примања - каже Костадиновић за "Новости".

Прочитајте још: Нови Сад: Туриста све више

Он напомиње да ће ускоро бити донет социјални програм за предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом, као и да је у припреми нови план реорганизације ДЕС (УППР).

Радници, међутим, напомињу да су свесни тешкоћа али, како тврде, највећу кривицу за хроничне проблеме сносе ипак руководиоци.

- Апелујемо и на државу да поведе мало више рачуна о нашем предузећу. Наша фирма може и мора да опстане - каже радник Лајош Береш и поручује да он и његове колеге желе да раде, само неко треба да им обезбеди послове.

ДВЕСТА ЕВРА ПО ГОДИНИ СТАЖА

БУДУЋИМ социјалним програмом ДЕС, који сад има 170 радника, решио би се вишак запослених. За социјални програм, којим се предвиђа 200 евра по години стажа онима који желе да оду, већ има око 80 пријављених, наводи директор Костадиновић.

ДУГОВИ ЗА ВЛАСНИШТВО

ДУГОВИ ДЕС за репроматеријал и дажбине, који су били достигли око 450 милиона динара, лане су конвертовани у власништво над капиталом предузећа. Тако је Град Нови Сад власник 26 одсто, Пореској управи припада 30 процената, а другим републичким органима 25 одсто капитала.