ПРЕ само две деценије, Нови Пазар је био један од запуштенијих градова у Србији - касаба са многобројним неасфалтираним сокацима, пребукираним улицама, нерегулисаним речним коритима, лошом канализацијом... Данас је град на Рашки и Јошаници метропола младих и универзитетски центар препун цвећа и зеленила, којим се сви поносе, а за преображај можда и највише заслуга има инжењер Ћехо Никшић, који је у Градској управи мењао многе функције, али је увек радио на томе да Нови Пазар буде уреднији и лепши. Сада пуни 65 година и ускоро ће у пензију...

- Изгледом Новог Пазара сам озбиљније почео да се бавим још док сам био директор ЈКП "Градска чистоћа", а наставио као члан кабинета градоначелника, технички директор ЈП "Дирекција за уређење града", координатор за реализацију најважнијих градских пројеката... Велика подршка су ми били не само челници Града, локални урбанисти, ЈКП "Градска чистоћа" и потпредседник Владе Србије Расим Љајић, већ и суграђани који су здушно подржавали све моје акције. Јер, није било лако обезбедити средства и променити старе навике овдашњих људи - сведочи инжењер Никшић.

Човек који је, ето, оставио дубок траг у Новом Пазару посебно истиче многобројне пројекте и издваја оне на које је нарочито поносан...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови Пазар спасле мини-бране


- Градска гробља су нам била запуштена и без прилазних путева, али смо их великим радом уредили; трговало се и буквално по улицама, а сада имамо нову кванташку и робну пијацу; лично сам издејствовао изградњу паркинга код хотела "Врбак", а милионе евра из страних донација смо уложили у укорићење Рашке, Јошанице, Дежевске и Бањске реке, па је град потпуно променио изглед. И живот људи је знатно олакшан изградњом новог моста код Робне пијаце, а посебно уређењем Градског парка, центра Новог Пазара, кеја на Рашки... - истиче Ћехо Никшић и додаје да је на послу често био и дуже од радног времена, јер воли овај град.

Каже, у Новом Пазару је рођен, ту су сви његови, па ће овде живети и као пензионер...

- Наш Ћехо је стално на терену, увек радно расположен, са много идеја и планова. Понекад се запитам одакле му толика воља и снага. Много је учинио за Нови Пазар, посебно за улепшавање Градског парка и центра, па нам је сада главна брига хоће ли имати достојног наследника, односно ко ће све те послове обављати када се он пензионише - закључује градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

КАРАТЕ

ЖИТЕЉИ Новог Пазара, али и људи из читавог региона, па и шире, инжењера Никшића већ три деценије знају и као врсног каратисту. Временом се посебно посветио педагошком раду, па је као тренер "ишколовао" хиљаде младих из овог краја, међу којима и стотинак врсних такмичара.