У центру Новог Сада у уторак увече је отворен седми „ОПЕНС сајам омладинског туризма“ под слоганом „Летња авантура стартује са више узбуђења“ под покровитељством Града Новог Сада, Туристичке организације, Егзит тима и ОПЕНС ( Омладинска престоница Европе), уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“.

Манифестацију је званично отворила Сенка Бајић, двострука светска првакиња у маунтинборду, докторанд на Факултету техничких наука, уз подршку Ивана Петровића, председника Управног одбора Егзит фондације, Валентине Антић из ОПЕНС-а и Огњена Цвјетићанина, члана градског већа задуженог за спорт и омладину.

- Нови Сад је одавно широм отворио врата за све младе који желе да се забаве и проведу, али и да нешто ново науче, да размене знања и искуства, да покажу своје таленте - обратио се Цвјетићанин.

- Јер, наш град је захваљујући Омладинском сајму туризма учврстио своју позицију као центар младих из целог света. Овај сајам не само да је, као претходница Егзит фестивала спустио у центар града, па он тако живи и пре главних дешавања на Петроварадинској тврђави, већ су у оквиру њега отваране и дебате на којима су млади показивали своју друштвену одговорност. Kако се ближи 2019. година и остварење титуле Омладинска престица Европе, драго ми је што видим да је сваким даном све више младих ентузијаста, да су пројекти на којима раде све бољи, а њихове идеје све одрживије.

Прочитајте још - Адути Новог Сада "Егзит" и Петроварадин


Наш град је најбољи пример како се политика према младим људима приближила директно до њих, и они су сада потпуно укључени у доношење одлука о питањима статуса и положаја младих у граду, кроз десетине омладинских организација уз подршку Града.

Сајам омладинског туризма уприличен је на три локације у центру града: на Тргу слободе, Католичкој порти и ОПЕНС канцеларији у улици Лазе Телечког 2. Јер, како организатори истичу, старо језгро града је зона која има све што је младом туристи потребно, од забаве, фестивала, сувенира и уметничких предмета па до екстремног узбуђења.

Програм овогодишње манифестације много је богатији и уместо досадашњег акцента на музичким дешавањима, у првом плану су садржаји за младе који обогаћују искуство боравка у Новом Саду и Србији.

На Тргу слободе се представља туристичка понуда уз наступе плесних клубова и адреналинских спортова. Култура и уметност промовишу се путем радионица уз дегустацију безалкохолних коктела. Ноћни базар ће догађају дати посебну чар а музички џез програм је за уживање поштоваоца квалитетног звука и атмосфере у Католичкој порти.