МИТАР Паликућа (44), узданица стонотениске репрезентације Србије у конкуренцији спортиста са инвалидитетом, први је на светској ранг-листи. Такмичар новосадског СТКОИ Спин остварио је историјски пласман на основу врхунских резулата с којима је почео 2011. године, када се први пут обрео међу најбољима на планети као 12. и од тада зна само за успехе који су га довели на кров света.

- Очекивао сам, с обзиром на то да имам добре резултате ове године, да са треће позиције идем на другу. Међутим, у укупном збиру сам два бода испред, донедавно неприкосновеног Кинеза, Као Нинг Нинга и ево, први пут на врху светске ранг-листе. Изненађен сам, наравно, пријатно, и неизмерно срећан - каже Паликућа, који је уз два највиша признања у области спорта у Војводини, Спартакове и награде “Вихор”, добитник и “Мајске награде” Спортског савеза Србије.

СТОНИМ тенисом у конкуренцији особа са инвалидитетом, Паликућа је почео да се бави пре 10 година.

- У саобраћајној незгоди на Кадињачи пре 17 година сам повредио кичму и отишао у инвалидску пензију. После дуготрајног опоравка, 2005. године, учланио сам се у удружење параплегичара мачванског округа, где сам и почео рекреативно бављење спортом. Хтео сам да побегнем од летаргије, да будем што активнији а не затворен међу четири зида. Златко Кеслер, наш најбољи стонотенисер и селектор репрезентације ми је препоручио тренере и сугерисао да се посветим стоном тенису. У клубу СТИК Мачва сам тренирао од 2008. до 2012. године и затим прешао у Нови Сад - прича Митар.

ПЛАСМАН за историју, Паликућа је доживео као резултат дугогодишњег тренирања, рада, одрицања...

- Било је успона и падова, уобичајених у спорту, али, ево, успео сам да последњих година одржим континуитет и да начиним искорак за врх. Награде и признања су резултат мог рада, жеље за успехом и хтењем да на најбољи начин представљам своју земљу и клуб у свету. Друштвена признања и успеси спортиста са инвалидитетом, доприносе да људи виде и чују да смо равноправни у друштву и да особе са инвалидитетом буду видљиве - закључио је Паликућа.

ПОРОДИЦА

ПОСЕБНУ подршку Митар има у породици - од супруге Милице, сина Максима и ћерки Марте и Миње.

- Наше троје деце су најсјајније у мом животу, поред супруге Милице која је уз мене од самог почетка каријере - каже Паликућа, који ове године, најуспешније у његовој досадашњој каријери, обележава и деценију брака са Милицом.