ДОК сви хрле ка мору и пешчаним плажама, млади брачни пар Биљана и Ненад Ристић, одлучио је да Јадранско море замени Старом планином. Од пре неколико година, откад су заједно, Биљана је одлучила да напусти родни Умаг и дође у Дојкинце, у родно село свог супруга, иначе инжењера у компанији “Тигар тајерс” у Пироту.

НЕУОБИЧАЈЕНИ животни пут је, практично, почео кад је упознала Ненада и од тада се не раздвајају, а предузимљива Биљана је од пре две године и власница једине продавнице у срцу Старе планине. Каже да се ниједног момента није покајала: воли море, али изгледа да се заљубила у планину на први поглед.

- За оне који не знају, Умаг је прелепо летовалиште са дивном обалом на Јадрану, на граници Хрватске и Словеније. Чим сам крочила на планину, заволела сам је и не намеравам да одем одавде. Упознала сам све мештане, свиђа ми се њихов начин говора, размишљања, нарав и духовитост на властити рачун, а посебно чист ваздух и бескрајно зеленило. Пре него што сам дошла, за Стару планину сам знала само из књига и са часова географије, али никад нисам била овде. Некако сам увек више волела планину него море, где је лети лепо, али су зато зиме дугачке и некако суморне - прича Биљана, која је својој радњи дала назив “Кладенче”, то јест извор.

ЊЕН долазак на планину није никаква авантура. Жели властитим примером да мотивише младе да дођу на село, где се може пристојно живети.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Неће мини-централе на Старој планини


- Супруг је због посла често у граду, а ја сам стално овде. Недавно смо купили једну дотрајалу кућу и спремамо се да је обновимо. Биће ту доста посла, али кад радите нешто што волите и што ће вам живот учинити богатијим, није никакав проблем ни обнова. Штета је што млади на целом Балкану, па и у Европи, не могу још увек на прави начин да виде предности села у односу на град. Ми смо се, ето, одважили да будемо пример, да их мотивишемо, а видећемо хоће ли још неко поћи нашим стопама - закључује своју причу Биљана, која са супругом Ненадом планира да се једног дана баве и сеоским туризмом.

Мештани кажу да је Биљана пример на који се треба угледати


ПОХВАЛЕ ГОРШТАКА

ЗБОГ свог односа према горштацима, Биљана је постала омиљена међу Дојкинчанима. Чедомир Петковић, један од њих, каже да је ова млада жена пример на који би требало да се угледају многи.

-