РАДИ унапређивања и бржег развоја пољопривреде и села, Нови Сад је донео неколико значајних мера подршке произвођачима, за чије је остваривање у овогодишњем градском буџету планирано безмало 16,2 милиона динара.

Тај износ је за око милион динара већи од лањског, што, према оцени члана Градског већа Милорада Радојевића, потврђује стално јачање подршке локалне самоуправе аграру као изузетно важном сегменту новосадске привреде.

Прочитајте још: Аграру субвенције од 1. марта

- Најважније мере у овогодишњем пакету су суфинансирање камата на пољопривредне кредите, финансијска подршка у осигурању усева, у органској производњи као и помоћ у оснивању и јачању удружења пољопривредника - истакао је Радојевић на прошлој седници Скупштине града која је усвојила тај годишњи програм подршке пољопривреди и руралном развоју.

Тај програм предвиђа и да за приградска насеља и села на подручју града буду обезбеђени стручњаци који ће произвођачима помоћи како приликом конкурисања за одређена подстицајна средства, тако и у њиховом трошењу.

КОНКУРС ГРАДСКА управа за привреду убрзо ће расписати конкурсе за остваривање мера подршке. У позивима који ће бити објављени на интернет страници града www.novisad.rs пољопривредници ће моћи да виде услове, начин коришћења средстава, коју документацију да поднесу и рокове.

- Уочили смо да се недовољно и лоше користи финансијска подршка државе и покрајине, па би зато било добро да у месним заједницама имамо људе који ће пољопривредницима бити од помоћи, да на најбољи начин користе подршке са свих нивоа власти - додао је Радојевић.

За кредитну подршку регистрованим пољопривредним газдинствима у буџету је планирано укупно 500 милиона динара, а како је прецизирано, Град ће финансирати осам одсто камате по уговорима на одобрене кредите.

Прочитајте још: Више пара аграру

За реализовање мера руралног развоја, као што су успостављање и јачање удружења произвођача, управљање ризицима, органска производња, сертификовање система безбедности хране и друге, биће издвојено укупно осам милиона динара. А око 7,7 милиона динара планирано је за промотивне активности у пољопривреди и руралном развоју.