СКОРО пуне четири деценије радим у "Десу" у Новом Саду и не памтим да је ситуација у фирми била тако лоша. Протекла три месеца нисмо добили плату, већ само по 10.000 динара, па како да тиме платимо рачуне и да издржавамо наше породице? Хоћемо да имамо посла, да радимо и да зарађујемо.

Прочитајте још: „Гоша”: Радници "социјала", а дугују им плате

То су речи радника Зорана Филиповића, са којим су сагласни и Зорица Степанов, Стана Бранков и још неколико десетина његових колега на данашњем протестном окупљању у кругу тог предузећа, које запошљава особе са инвалидитетом, углавном глувонеме. За тешко стање они криве руководство предузећа, како актуелно, тако и оне који су на челу били протеклих десетак година.

- Тражимо исплату заосталих зарада, повезивање радног стажа за оне којима то није учињено, решавање проблема дугогодишњих вишемилионских дуговања предузећа и сређивање укупног стања у "Десу" - истакла је председница Синдиката "Сипос" Борка Миловановић, која се у име све три синдикалне организације у колективу обратила окупљенима.

Прочитајте још: Протест радника Поште у центру Београда (ФОТО)

Да би, пре свега, био "локализован пламен" незадовољства у предузећу са 190 запослених, од којих су њих 112 особе са инвалидитетом, неопходна је хитна финансијска помоћ државе том предузећу, у којем је средином 2017. усвојен Унапред припремљени план реогранизације.

- УППР нам, као што видимо, није нешто помогао и тражимо "финансијску инјекцију" државе од најмање 50 милиона динара, како бисмо исплатили зараде, доприносе и део дуговања - истакла је Миловановићева.

ПОЗИВ НА СТРПЉЕЊЕ КОСТАДИНОВИЋ је замолио раднике да још мало буду стрпљиви. - Молим вас да сачекате до петка, а ако до тада не буде плата, поднећу оставку - казао је он.

Директор "Деса" Бранислав Костадиновић, који је на тој функцији од августа 2017, навео је да је "затекао" дуг већи од 460 милиона динара, од чега је око 120 милиона добављачима репроматеријала.

У међувремену, како се чуло на скупу, предузеће не може да учествује на тендерима за послове због нередовног плаћања доприноса.

- Ми те дугове морамо да измирујемо, али немамо довољно послова - рекао је Костадиновић напомињући да за исплату једномесечне плате "Десу" треба око 11 милиона динара, и нешто више за редовно сервисирање дугова.

Он је казао да је од надлежних добио обећања да ће до краја седмице "Десу" стићи неопходна финансијска помоћ за исплату плата и најавио могуће нове послове.

ВЛАСНИШТВО

УСВОЈЕНОМ УППР претходило је конвертовање дуговања "Дес" у власништво над капиталом предузећа. Тако је град Нови Сад власник 26 одсто, Пореској управи припада 30 процената, а другим републичким органима 25 одсто капитала.