УОЧИ 7. априла, Светског дана здравља, Друштво за борбу против шећерне болести "Плави круг" и ДЗ "Ђорђе Бастић" у Србобрану спровели су петодневну акцију бесплатних превентивних прегледа, којој се одазвало 568 пацијената. Према речима председника Друштва др Илије Газепова, масован одзив, пре свега људи који болују од дијабетеса и високог крвног притиска, показао је колико се лекари у свакодневној пракси недовољно баве хроничним болесницима и колико пацијентима недостају редовне контроле.

- Оно што нас је највише изненадило, a што је поражавајуће, јесте велик број људи који примају терапију за дијабетес, али је њихов шећер нерегулисан. Недопустиво је да пацијенти, који два или три пута дневно примају инсулин, имају вредности шећера у крви чак и до 22. То значи, или да им није одређена одговарајућа доза лека, или нису обавештени о томе како треба да се понашају - истиче др Газепов.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У канџама дијабетеса

Током акције откривена су три нова случаја дијабетеса и три "сумњива", која су упућена на даљу анализу. Досад је у Србобрану, Турији и Надаљу, регистровано око 1.000 дијабетичара, а претпоставља се да је још толико оних који се нису јавили лекару. Кроз превентивне прегледе друштво "Плави круг" забележи сваке године 50-60 нових случајева дијабетеса.

- У акцији протеклих дана утврдили смо чак и то да људи са врло високим вредностима шећера и крвног притиска немају свог изабраног лекара. Они су без икакве терапије, а лече се сами, тако што понекад на своју руку купе неки лек - наводи др Газепов.

Он наглашава да су активности "Плавог круга" усмерене на побољшање лечења дијабетеса и на рано откривање или спречавање ове болести.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сваки други дијабетичар има тешке компликације

- Нажалост, лекари опште праксе немају довољно времена за пацијенте, а посебно за превентиву. Наше друштво дели едукативни материјал и савете за очување здравља, а времена има на претек за сваког болесника. После православног Ускрса спровешћемо бесплатне прегледе по месним заједницама и школама, као и на стази здравља у Парку природе "Бељанска бара" у Турији - најавио је др Газепов.

Као лекар опште праксе са више од 35 година искуства, председник "Плавог круга" гарантује да 30 одсто пацијената који болују од дијабетеса и хипертензије не морају да пију лекове ако промене начин живота.

- Потребно је само да регулишу телесну тежину, баве се физичким активностима и адекватно хране - поручио је др Газепов.


ДОЗВОЉЕНА ТЕК ЧАШИЦА-ДВЕ

АКТИВИСТИ "Плавог круга" саветују пацијентима и да престану да пуше и користе газирана пића и индустријске воћне сокове.

- Алкохол се може конзумирати, али разумно - две чашице пића дневно за мушкарце и једна за жене. Притом се, уз табелу енергетске вредности намирница, коју делимо пацијентима, кроз исхрану морају смањити калорије унете алкохолом - објаснио је др Газепов.