ПРЕДСТАВНИЦИ техничке школе "Клод Дорније" из немачког града Фридрихсхафена су власотиначкој Техничкој школи донирали три репарирана струга које ће овдашњи ученици користити у практичној настави из области машинства и обраде алата.

С обзиром на то да школа у Власотинцу - уз помоћ Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) - уводи такозвано дуално образовање, почела је и размена ученика, односно наставника. Представници економске школе "Хуго Екнер" у Фридрихсхафену и ђаци који у овдашњој Техничкој школи уче за звање економски техничар се међусобно посећују већ седам година и тако реализују пројекат назван "Партнерство на делу".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вратили дугове, па купили нови санитет

- Ученици из Немачке су управо стигли у узвратну посету вршњацима са југа Србије, код којих су и смештени. Иначе, у оквиру ових дружења је успостављења сарадња и са техничком школом "Клод Дорније", која је резултирала донацијом за нашу школску радионицу - каже директор Миливоје Ђорђевић, посебно истичући чињеницу да је ГИЗ проценио како пример дуалног образовања у власотиначкој школи представља један од најуспешнијих пројеката које ова организација спроводи у више од 40 градова и општина Србије.

Председник општине Зоран Тодоровић наводи да је локална самоуправа подржала ову иницијативу јер је свима стало до тога да задрже младе људе на огњиштима и обезбеде им посао.

- Школа је увела трогодишњи образовни профил за звање индустријски механичар и ускладила га са потребама пет великих овдашњих компанија, које су такође део пројекта - закључује Тодоровић.


"ГРУНЕР"

МЕЂУ предузећима у којима ученици реализују практичну наставу је и немачка компанија "Грунер", која већ годинама успешно послује у Власотинцу. Осим тога што је недавно проширила производне капацитете, ова фирма је Техничкој школи помогла приликом транспорта машина, а обезбедиће јој и 30 лиценци за најновији софтвер намењен техничким цртачима.