ИНТЕРНЕТ портал "еПодунавље" је лане, после конкурса за пројектно суфинансирање медија, из буџета Смедерева добио седам милиона динара, али није произвео ниједан од 300 планираних медијских садржаја!

Подсетимо, локална самоуправа у граду на Дунаву је у 2017. за ове намене поделила укупно 20 милиона динара, а сајту "еПодунавље" је припала готово трећина - седам милиона. То је одмах изазвао позорност јавности, а сумње у ваљаност овакве одлуке су посебно подгрејане по окончању пројекта под називом "Регионални центар за јавно информисање грађана - интерес грађанског друштва". Јер, како се закључује из докумената које је Град доставио Удружењу новинара Србије, уместо обећаних 300 медијских садржаја, београдска фирма "Опен вју" д.о.о., издавач "еПодунавља", је - уз извештаје о реализацији пројекта - приложила тек двадесет текстова који су преузимани од других медија, те пет видео-прилога са различитих приватних Јутјуб канала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:BIZNISMENI FORMIRAJU MUZEJ PIVA: Dragulj na Begeju izbegao otpad


Једнако је интригантан и приложени трошковник, из којег произилази да је "еПодунавље" 800.000 динара платило рад петоро хонорарних сарадника, милион је дат за лектуру и коректуру, 1,2 милиона за дизајн портала, колико и за "студијске трошкове израде и припреме медијског садржаја". На пројектни тим је отишло 400.000, а рад менаџера и организатора је плаћен 600.000 динара.

И, док власник фирме "Oпен вју" и одговорни уредник сајта Александар Чупић, као ни раније, ни овога пута није желео да одговара на новинарска питања - оглушујући се и о позив из УНС - градоначелник Смедерева Јасна Аврамовић каже како није знала да пројекат није реализован и најављује да ће, ако се то покаже као тачно, локална самоуправа раскинути уговор...

Остаје, међутим, отворено и питање о томе како је утрошено преосталих 13 милиона за медијске пројекте током 2017, с обзиром на то да из Градске управе још нисмо добили било какву информацију по нашем захтеву да добијемо конкретне податке о располагању новцем овдашњих грађана.


ДВА КОНКУРСА

СУМЊУ у регуларност поступка побуђује и податак да је најплаћенији сајт у Смедереву у Регистар медија уписан тек 25. маја 2017. - после расписивања првог конкурса за суфинансирање медија, што се догодило у априлу. Онда је, 8. августа, Градско већа у Смедереву поништило тај конкурс и истог дана донело одлуку о расписивању новог, а промењена је и раније формирана комисија, па су - уместо представника новинарских удружења, АНЕМ и "Локал преса" - именована два медијска радника и представник удружења радио-станица "Раб Србија".


КАМПАЊА?

Портал "еПодунавље" је протеклих месеци у интернет заједници препознатљив по критичким, а често и нетачним текстовима управо о градоначелнику Смедерева Јасни Аврамовић. Ових дана, међутим, највише објава се односи на наводне злоупотребе лидера коалиције окупљене око ДС у Смедеревској Планци Радослава Милојичића Кене, с обзиром на то да се у овом месту 25. марта одржавају ванредни локални избори.