СТЕЧАЈНА управница предузећа "Транспетрол" из Сечња Драгица Арсић, за 26. фебруар огласила је продају рибњака, једине преостале имовине пропалог прехрамбеног гиганта.

Рибњак се простире на 400 хектара, а продаје се четврти пут по почетној цени од 79,9 милиона динара. На претходној лицитацији, у мају 2017, цена је износила 114,3 милиона, али није било заинтересованих. Крајем године појавио се један купац, који је за своје писмо о намерама добио подршку председника Привредног суда из Зрењанина (истовремено и стечајног судије у овом поступку) Радомира Радојчића. До продаје, ипак, није дошло. Према објашњењу Драгице Арсић, тада је изостала сагласност поверилаца.

- Можда потенцијални купци тактизирају и чекају да цена још падне? Уколико не успе ни ово надметање, наставићу са продајом. И, не видим шта је ту неуобичајено што један рибњак не може да добије новог власника - каже, за "Новости", Драгица Арсић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Узгаја шарана у осам језера

Међутим, стечај "Транспетрола" и посебно дешавања око рибњака, илустрација су недаћа које прате домаћу привреду. Сечањско предузеће отишло је у стечај 2011, а назван је "банатском преваром века"! Око 200 предузетника и ратара из овог дела Баната, преко ноћи је остало без 20.000 тона разних житарица, које су "испариле" из силоса "Транспетрола", оснивача и власника Ранка Ране Самарџића. Убрзо се испоставило да је предузеће у дубиози од чак 20 милиона евра! Потраживања поверилаца три пута су надмашила вредност имовине. Вештији су успели да се наплате (рас)продајом силоса, механизације и бензинске пумпе. На крају је остао само рибњак, за који је утврђено да је подигнут бесправно и то највећим делом на земљишту које је закупљено на 99 година од месне заједнице из села Сутјеска.

"ТАМИШКИ КРАЉ" НЕРАЗВИЈЕНА општина Сечањ међу водећим је у држави по производњи товљене слатководне рибе. Рибњаци у Сечњу, Сутјесци и Неузини, простиру се на око 4.000 хектара, а у плану је подизање нових. Овде је све у знаку шарана. Улаз у место краси монументална скулптура вајара Миодрага Рогана "Тамишки краљ", инспирисана фигурином из 12 века пронађеном на археолошком локалитету крај Тамиша.

У првој години стечаја, риба из рибњака је продата и увећала је стечајну масу за више од 30 милиона динара. Затим је 2012. године, рибњак издат у закуп за годишње 100.000 евра, уз процену стечајне управнице да се у њему налази још око 350.000 комада рибље млађи и 150.000 шарана тежине до 900 грама. Питање је да ли је потенцијал рибњака добро процењен, јер је дуго био сигуран извор прихода закупцима - фирми из Новог Сада, чији су власници ћерка и зет бившег газде Самарџића...

У последње две године, како истиче управница Арсић, без правног основа, рибњака се дочепала фирма за слатководне аквакултуре "Никам" из Бечеја. Подигнута је тужба пред Привредним судом и управо је донета првостепена пресуда о враћању рибњака у посед стечајног дужника. Све време, стечајни органи муку муче са узурпатором и имају проблема да од њега наплате трошкове за струју, порезе, водне таксе.

- Редовно обилазим рибњак и предузимам мере за његово обезбеђење, али то је тешко јер је неограђен - каже Драгица Арсић, која је предузела мере и за легализацију рибњака, који је пре неколико деценија подигнут на улазу у Сечањ из правца Зрењанина без иједне дозволе!