МЕЂУ фасадама у језгру града Новог Сада којима предстоји обнова, приоритет ће имати кућа на броју 20 у Кисачкој улици у Новом Саду у којој су почетком ли Милева Марић (1875-1948) и њен супруг Алберт Ајнштајн (1879-1955).

Како је у уторак за "Новости" потврдио Синиша Јокић, историчар и директор градског Завода за заштиту споменика културе, обнова куће Марића почеће у мају. Обнова ће бити финансирана средствима која је Нови Сад добио од републике за уређење фасада у подграђу Петроварадинске тврђаве и старог језгра града.

У фебруару прошле године на фасаду је постављена табла са натписом да су ту некада живели брачни пар Ајнштајн и Милевин брат Милош Марић (1885-1944), научник који је остатак живота провео у Русији где га још увек памте по првим покушајима клонирања у медицини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милева Марић у Српском врту у Америци

Обнова ове куће, као и њено претварање у музеј, најављивано је у више наврата претходних деценија, али се увек наилазило на две препреке: да станарско право имају две породице које и сада ту живе, те да је за претварање куће у музеј потребна сагласност Милевиних и Албертових унука и праунука који су расути по свету. Зато је обнова фасаде и крова приоритет, а спомен-соба управо због нерешеног питања садашњих станара, како кажу у Заводу, још увек је "на дугом штапу".