Најлепши украс Беле Цркве, варошице на југу Баната, сигурно је њихов тим мажореткиња. Где год да се појаве, ове увек насмејане девојчице изазивају пажњу због шарених униформи и вештог руковања мажорет штапом. На тај начин промовишу ово мало место, али и Србију широм Старог континента. Чак два пута пењале су се на европски трон, а првакиње државе су од свог оснивања - пету годину заредом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Краљево: Договор станара око управника или нови намет

Мажоро плес није нарочито популаран у нашој земљи, па тако постоји свега пет тимова у Србији, од којих су три активна. Белоцрквани су, међутим, по узору на многе карневалске градове, желели да имају своје мажореткиње, а то не чуди јер је Белоцрквански карневал најстарији у Србији. Одржан је 1828. године. Тако је у новембру 2012. настао КУД "Белоцркванске мажореткиње", чије чланице поносно предводе карневалску поворку у овој варошици, али и на другим карневалима на којима учествују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови Пазар: Неисправна вода у 27 школа и јавних чесама

- Годишње учествујемо на 40 манифестација широм региона, што је популарисало и ову врсту плеса и наш карневал - каже Дејан Ђурић, председник КУД "Белоцркванске мажореткиње".

Основе овог плеса се, кажу, лако науче, али је окретање и бацање палице уз окрете веома тешко. Сваке године се учи нешто ново, а музика уз коју играју "убрзава", па је маневрисање палицом, уз брже тактове, много теже.

Иако један од најмлађих у Европи, тим из Беле Цркве нанизао је медаље различитог сјаја, а најпоноснији су на два узастопна злата, освојена у категорији "шоу". За те успехе најзаслужнија је Петра Франовић из "Загребачких мажореткиња", најбољег мажоро тима у Европи, која младе Белоцркванке подучава овом плесу и поставља им кореографије.

- Сарађујемо од првог дана. Када дођем, тренирамо и по шест сати дневно, како би девојке што пре и што боље научиле нове покрете. Талентоване су и ништа им није тешко - хвали своје полазнице Франовићева, која се мажорет плесом бави две деценије.

За пет година кроз тим је прошло око 300 девојчица свих узраста. Сада их има 75. Најмлађа мажореткиња има три и по године, а најстарија 18.

- У мажорет тиму постоји хијерархија. Тачно се зна која девојка шта ради - објашњава Зорана Радишић. 

- Ово је нешто ново у Србији и зато сам одлучила тиме да се бавим. То је и прилика да путујемо и да се дружимо. У фебруару идемо на карневал у Ријеку, па у Струмицу.

ПРАТИЛЕ ВОЈНИКЕ

МАЖОРЕТ плес је настао у Француској пре 150 година. У парадној униформи, корачајући војничким кораком, мажореткиње су у пратњи војног оркестра пратиле војнике у бој. Данас су оне весници доброг расположења.

ЕП У СОКОБАЊИ?

КАКО би популаризовали мажорет плес, српски тимови активно раде на томе да се европско првенство одржи у Србији. Челници Сокобање су заинтересовани да угосте више од 1.500 мажореткиња из целе Европе.