НОВИ ПАЗАР - У 16 објеката основних школа на подручју Новог Пазара, као и на 11 јавних чесама вода није исправна за пиће, показало је испитивања Института за јавно здравље Крагујевац, објавио је данас новопазарски радио Сто плус.

У извештају Института се наводи да вода није за пиће јер садржи повећан број колиформних бактерија, стрептококе фекалног порекла или због мутноће.

Вода није за пиће у Основној школи "Растко Немањић" у Дежеви, као и у истуреним објектима у Врановини, Ковачеву, Шароњама и Новопазарској бањи, у школи "Доситеј Обрадовић" у Осаоници и истуреним одељењима у селима Буче, Беле Воде, Мухово и Вучиниће.

Осим њих, неисправна вода је и у одељењу Основне школе "Халифа бин Заид ал Нахјан" у Пожеги, школи "Јошаница" у Лукарима, као и њеним истуреним објектима у селима Жуњевиће, Комиње, Рајетиће и Брђани.

Воду није пожељно пити ни на јавним чесмама Бисеровача, Халимача I, Ћеримиџиница, Чесмалија, Муровци, Батњик, Врановина, Балава чесма Вучиниће, Избице, као и на чесмама на излазу из Пожеге са леве стране до шуме и на Пазаришту пре Хидроцентрале.

Градска управа за изворне и поверене послове Новог Пазара наредних дана ће поставити самолепљива обавештења са садржином квалитета воде на испитиваним јавним чесмама.

Од 41 водовода, колико је испитао Институт за јавно здравље Крагујевац, вода је била исправна за пиће на 14.