ИЗГРАДЊА 900 метара дугог канала Совљак - који ће Уб да заштити од великих вода из река Убаче и Грачице - почиње средином лета и требало би да буде завршена до краја године. Пројекат спада у приоритете када се ради о превенцији и контроли поплава, а вредност изградње поменутог канала је процењена на око 25 милиона динара, колико ће уложити "Србијаводе".

Али, територија општине Уб ће потпуно бити безбедна тек када буде изграђена брана са акумулацијом "Памбуковица". У питању је један од кључних објеката у систему одбране од поплава у сливу реке Колубаре, а предуслов за његову реализацију је израда Студије унапређења заштите од вода у сливу Колубаре - што подразумева сарадњу 16 локалних самоуправа и више државних институција. Тај стратешки документ би требало да буде завршен до децембра...

- Током наредних деценију и по предстоје озбиљни радови на територији 16 општина, да би сви били безбедни од поплава - каже директор "Србијавода" Горан Пузовић. - Средства ће, највероватније, бити обезбеђена из кредита Абу Даби фонда, а ради се о око 25 милиона евра.

ГРАЧИЦА - ИЗГРАДЊА канала Совљак ће првенствено значити људима који живе у урбанизованом делу слива реке Грачице - објашњава Глишић. - Она има чудан ток, а због људског немара се у једном делу из реке претворила у канал, што ствара велике проблеме...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Да Јабланица више не прети

Иначе, Студија унапређења заштите од вода у сливу Колубаре је део пројекта под називом "Унапређење отпорности за одговор на ванредне ситуације", који финансира Влада Јапана, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у сарадњи са Владом Србије. Осим у Памбуковици, сличне бране и акумулације биће изграђене у Каменици, Љигу и Причевићу.

- Са "Србијаводама" реализујемо и пројекат који ће спречити изливање воде из шахти у насељу Талови, до којег долази због преоптерећених одвода кишне канализације - каже први човек Уба Дарко Глишић. - Овај пројекат би требало да буде завршен у другој половини године, а веома је значајан због чињенице да су Талови најгушће насељени део Уба, са искључиво стамбеним објектима. Иначе, "Србијаводе" су током претходних неколико година много тога урадиле на превентиви и заштити од поплава на подручју наше општине.