УЕСТО новогодишње честике у виду дозволе Министарства здравља за коришћење новоизграђене фабрике воде, што су жељно ишчекивали, становници града на Бегеју ући ће у 2018. са продуженом забраном употребе чесмоваче.

Министарство здравља одбило је жалбу инвеститора фабрике воде, конзорцијума на челу са београдским "Синертеком", против решења Покрајинског секретаријата за здравство о издавању употребне дозволе за рад пречистача изграђеног у кругу ЈКП "Водовод и канализација".

Прво је покрајински орган одбио да изда дозволу, а сада је Министарство здравља такође заузело став да конзорцијум "Синертека" није странка у овом управном поступку. Штавише, стоји закључак да према одредбама Закона о комуналним делатностима не може уопште да се бави пречишћавање воде! Практично, овим је блокиран рад фабрике, која је у пробни рад пуштена летос, након што су сва мерења потврдила да је у стању да у градски водовод испушта воду беспрекорне исправности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Зрењанинцима стиже питка чесмовача

- Сматрамо да је погрешним тумачењем закона Министарство здравља довело до тога да потпуно завршена, модерна фабрика са доказаним параметрима не може да испоручује воду - износи Ненад Обрадовић, генерални менаџер "Синертека".

Човек који је осмислио и реализовао пројекат постројења истиче да супротан став има Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Које је, тврди, надлежно за надзор над законом који уређује комуналну делатност.

- Добили смо допис овог министарства, чији је став да закон не искључује могућност пружања техничко-технолошких услуга у процесу комуналне делатности. У овом случају пречишћавања воде од стране "Синертека" за потребе ЈКП. Свеједно, дозвола за рад фабрике није стигла. Сада са страним партнером и локалном самоуправом покушавамо да проблем решимо уз помоћ Владе и председника Републике - незадовољан је Обрадовић.

Исто мишљење има и менаџмент ЈКП, који је са ГУ спровео јавну набавку за услуге пречишћавања - све уз надзор Владе Србије и одлуку Агенције за осигурање и финансирање да буде гарант пројекта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Петровград уместо Зрењанина?

НЕЗАДОВОЉАН И ГРАДОНАЧЕЛНИК

НИ градоначелник Чедомир Јањић није крио разочарање што је изостало дуго најављивано решење највећег комуналног проблема Зрењанина.

- Испречили су се формални разлози. Чинимо све да решимо административне заврзламе - изјавио је Јањић.