ПОВОДОМ обележавања 285 година основног школства у Пожаревцу, овдашњи Градској галерији савремене уметности приредио мултимедијану изложбу о условима рада учитеља и ђака у периоду од 1815. до 1882. године.

Истим поводом је израђен и сет разгледница са старим школским фотографијама, а посебну пажњу посетилаца изложбе привлаче стара рачунаљка и две школске табле, на које је наслоњен штап за показивање, али и "дисциплиновање" ђака.

Иначе, међу експонатима поставке која носи назив "Основне школе у Пожаревцу 1815-1882" се налазе још стара мастионица и дрвене кутије за оловке, насловне стране ондашњег Буквара и Читанке, као и извештаји о школском успеху ђака и њиховим изостанцима. Изложен је и акт краља Александра Првог, који 1856. даје дозволу да се учитељу трећег разреда одобри годишња плата од 150 талира... Ту су и два писма која је чувени песник Ђура Јакшић, тада учитељ у Пожаревцу, 28. јула 1860. послао Попечитељству просвете, уз молбу да му се одобри исплата половине плате унапред - како би платио путне трошкове до Београда. У другом допису, послатом само годину касније, тражи да му се уважи оставка на место учитеља у Пожаревцу.

Илустративно је и писмо које је кнезу Милошу Обреновићу 1826. упутио учитељ Андреј Стојановић.

"За три године, колико сам детоучитељ у Пожаревцу, никада нисам добио новац на време. Магистрат ми дугује и 150 гроша за учење сиромашних ђака. Осим тога, прошле зиме сам добио само десет кола за грејање школе, а остатак сам морао да набавим о сопственом трошку", пожалио се Стојановић.

МОЛБА

ИЗ једног од изложених докумената се види да је ђакон и учитељ 3. и 4. разреда Атанасије Бранковић молио Попечитељство да дозволи поделу ових разреда, јер има превише ученика - чак 86 - због чега не може адекватно да их подучава.