ВОДЕНИЦА у порти манастира Милешеве недавно је обновљена и пуштена у рад. Реконструкцију су, уз благослов епископа милешевског Атанасија Раките, поред многобројних донатора, финансирале и Канцеларија за вере Владе Србије и Општина Пријепоље.

На основу историјске грађе, традиција воденичарства у манастиру Милешеви је дуга. Међутим, прецизних података о томе када је воденица изграђена нема, али се на основу чињеница из календара "Голуб" претпоставља да би то могло да буде 1868. године, у време обнове манастира Милешеве. У календару стоји да је прво била саграђена кућа за смештај мајстора који су радили на обнови задужбине краља Владислава Немањића, а затим је она претворена у воденицу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МАНАСТИР МИЛЕШЕВА: Светиња под крилом Белог анђела

- Живот воденице је тесно повезан са животом манастира. Приликом једне од манастирских обнова подигнута је и та воденица. Кроз историју, она је доживљавала своје застоје у раду и своја обнављања. У наше, новије време, најпознатија обнова била је 1982. године. После ње, воденица је у више наврата почињала и престајала да ради, а последњи пут је потпуно заћутала 2007. године, и тако је било све до пре неколико дана - каже, за "Новости", епископ милешевски Атанасије Ракита.

Жито и помељари ће стизати из околних села

- Санацијом воденице није промењен њен аутентичан изглед због природних материјала - камена и дрвета који су уграђени приликом реконструкције - каже кустос ризнице манастира Милешеве Младен Томашевић. - Због прокишњавања, прво је промењен дрвени кров на воденици, такозвана шиндра, који је ручно урађен и није било нимало једноставно направити га. Потом су санирани чекетало, па јаз којим се доводи вода из корита реке Милешевке и, на крају, сам приступ воденици - каже Томашевић.

КОРИСНА ЗА СЕЛО

ОБНОВА воденице допринеће и развоју манастирске економије, која је на завидном нивоу. Такође, њу ће моћи да користе и житељи села која се налазе у близини манастира Милешеве. Засада је воденица без воденичара, међутим, након што је благослов за његово ангажовање дао епископ Атанасије, и тај проблем ускоро би требало да буде решен.

Епископ Атанасије Ракита