СЕЛО Змајево у општини Врбас слави ове године седам и по векова постојања. Велики јубилеј обележен је програмом "Змајево кроз време", у оквиру Дана школе "Јован Јовановић Змај", 24. новембра, датума рођења знаменитог дечјег песника, по којем село носи назив од 1947. године. Оно се први пут у писаним документима помиње 1267. под именом Кер, а од 1922. до 1947. звало се Пашићево.

- Змајево, које има око 4.000 становника, катастарски је највеће насеље у општини. Мештани с поносом истичу да је село до 1964. било седиште општине, те да су у то време имали малу болницу и породилиште, као и бању у којој су се лековитом сумпорном водом лечили људи из свих крајева Југославије, као и иностранства - наводи Ласло Киш, хроничар села и аутор изложбе фотографија из прошлости Змајева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Све је ту, само земље нема

Директорка ОШ "Јован Јовановић Змај" Рада Николић истиче да је јубилеј села повод да се од заборава отргну сви значајни датуми, личности и догађаји током 750 година, на које су ученици подсетили историјским причама, игроказима, песмом и игром. Први пут је, у извођењу школског хора, изведена химна "Змајево, село моје".