ВРШАЧКИ аеродром, који је део Пилотске академије СМАТСА, већ 11 година је отворен за међународне летове, али још није постао комерцијалан, попут београдског "Николе Тесле" и нишког "Константина Великог". Овде се постепено стварају услови за слетање малих путничких авиона до 70 седишта, којима ће у скоријој будућности наплаћивати услуге коришћења аеродрома, што тренутно није случај.

Прочитајте још: Вршачки аеродром: У плану бизнис летови

Директор академије Мирко Вранић подсећа да је СМАТСА за седам година, колико је власник аеродрома и академије, уложила неколико милиона евра у њихову модернизацију. Најпре су око аеродромског простора поставили око 10 километара жичане ограде, а потом су обе бетонске писте опремили најсавременијом телекомуникационом и светлосном сигнализацијом, како би омогућили и ноћно полетање и слетање. Модернизовани су и торањ и опрема контроле летења, која функционише у склопу аеродрома.

Прочитајте још: Аеродром запослио раднике "Ер Србије"

- Остало је да се главна писта, која је дугачка 1.000 метара, продужи за 400 и прошири за пет метара, као и да се ставе два слоја асфалта, како би се стекли услови да ту слећу авиони тежи од 5.700 килограма, колика је тренутна носивост писте - предочава Вранић. - Већ смо успели да обезбедимо део земљишта, које је ранијим пројектима предвиђено за ту намену, тако да ћемо у наредном периоду, уз подршку града Вршца и државе, која је заинтересована за овај подухват, на сопственом земљишту реализовати ту вредну инвестицију.

Међународни летови се, засада, изводе само "на пријаву". Услуге коришћења аеродрома се не наплаћују, јер ова ваздушна лука није регистрована за то.

- Ко жели да слети на наш аеродром, треба само да се најави. Уколико је тај лет за наше потребе, дајемо сагласност за слетање. Све је бесплатно - указује Вранић.

Самим тим, и малогранични прелаз на аеродрому ради по потреби, па погранична полиција и радници царине долазе само када има најављених летова.

ШАНСА ЗА РАЗВОЈ ГРАДА

- ЛАНЕ је на наш аеродром слетео хеликоптер са Италијанима, који су дошли у Србију да обиђу своје фабрике. Слетели су код нас, обишли погон у Вршцу, па хеликоптером отишли до Сомбора, где имају други погон, да би се, потом, вратили у Вршац, како би одавде изашли из земље. Такве посете су добродошле и граду и аеродрому, јер представљају додатни извор прихода, а доприносе и популаризацији Вршца и саме Пилотске академије - каже Мирко Вранић.