ШЕСТОРО од 26 првака у Бачком Моноштору код Сомбора кренуло је овог септембра у школу на хрватском наставном језику. У селу је ове школске године први пут отворено одељење у којем ће комплетна настава током осмогодишњег школовања у ОШ "22. октобар" бити организована на матерњем језику већинског становништа. Реч је о хрватским Шокцима, који чине више од половине од укупно 3.485 житеља Бачког Моноштора.

Моношторска школа прва је у Западнобачком округу (општине Апатин, Кула и Оџаци и град Сомбор) у којој ће основци похађати наставу на хрватском језику. Досад је у тој школи, као и у ОШ "Иван Горан Ковачић" у Сонти код Апатина, хрватски језик са елементима хрватске културе изучаван само као изборни предмет, а сваке године за њега се одлучивала половина ђака.

Прочитајте још - Буњевци неће да буду Хрвати

- Дан кад је шесторо деце село у клупе у хрватском одељењу у Бачком Моноштору, историјски је датум за припаднике хрватске заједнице у Србији, јер је проширена мрежа образовних установа на њиховом матерњем језику изван Суботице, која је политичко, образовно и културно средише Хрвата у Војводини - истакао је председник Извршног одбора Хрватског националног већа (ХНВ) у Србији Дарко Сарић Лукендић.

Уџбенике за хрватско одељење у школи "22. октобар" у Бачком Моноштору обезбедили су ХНВ и владе Србије и Хрватске. Наставни план и програм биће углавном исти као и у одељењима на српском језику, а делом ће бити прилагођени хрватској заједници.

Прочитајте још - Сачувана лоза буњевачка

- У ове уџбенике уграђени су и садржаји који сведоче о култури и присуству Хрвата на овим просторима, тако да ће деца о себи и свом пореклу сазнати више него што би могла да су уписала наставу на српском језику - рекао је Сарић Лукендић.

Он је родитељима првих полазника уручио поклон-бонове у вредности од 80 евра за куповину прибора. Прилог је издвојен из буџета ХНВ и донација из Хрватске.

Велимир Плеша, конзул Хрватске у Суботици, нагласио је да је тај догађај мали, али значајан корак у решавању сложених односа између Хрватске и Србије.

Прочитајте још - Цркви милије хрватско име

НА ХРВАТСКОМ У ДЕВЕТ ШКОЛА

ЦЕЛОКУПНА настава на хрватском језику се у Србији изводи од 2002. у основним и од 2006. у средњим школама. Тренутно ову наставу похађа 248 основаца у шест школа у Суботици, Ђурђину, Малој Босни, Таванкуту и Бачком Моноштору и 110 средњошколаца у две гимназије и Политехничкој школи у Суботици. Хрватски језик факултативно изучава 487 ученика у 16 школа и девет насеља у Војводини.