Уставни суд поништио је решења о извршењу Вишег суда у Јагодини којима су дуговања за плату неуговорених радника Дома здравља у Ћуприји намиривана из општинског буџета, вратио на поновно одлучивање и одбио захтев општине за накнаду материјалне штете. Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић каже да су они запослене упозоравали да локална самоуправа није "права адреса за остваривање њихових права и да ће преко јавног правобраниоца затражити да запослени врате новац".

- Из општинског буџета до сада је "скинуто" готово 70 милиона динара и да су извршења настављена, рачун би био у блокади. Срећом, извршења су стопирана, јер нам је од Народне скупштине стигло званично тумачење Закона о извршењу. Потом смо уложили и жалбу и добили решење Уставног суда у нашу корист - оцењује Ерић.

Према његовим речима, од 120 неуговорних радника Дома здравља неки су пребачени у Општу болницу, а немедицински радници прошли су кроз процес рационализације.

- У припреми је и Закон о здравственој заштити којим се домови здравља враћају под ингеренцију општих болница, јер је очито да одлука из 2008. године којом су домови здравља предати локалним самоуправама није добра. Очекујемо и да нам влада одобри изградњу интернистичког блока, па ће Дом здравља и физички бити пребачен у Општу болницу. На тај начин у Ћуприји ће бити обједињена примарна и секундарна заштита - закључио је Ерић.

Он очекује да ће највећи проблем у општини, Дом здравља, бити решен за два месеца, тако да им остаје само да реше обавезе према добављачима, јер је, према његовим речима, новац за лекове ненаменски потрошен.

ПОВЕРЕНИК: ИСХОД НЕИЗВЕСТАН

ГЛАВНИ повереник Дома здравља Заим Сијарић каже да не зна колико је неуговорних радника тужило општину, јер то није ишло преко синдиката, али каже да је питање да ли ће они морати да врате буџетски новац.

- Уставни суд предмет није вратио првостепеном суду, Основном суду у Параћину, већ Вишем суду у Јагодини, који може опет да пресуди у корист радника. Разумем жељу општине за повраћајем новца, али не разумем што не желе да реше проблем у Дому здравља. Око 150 уговорних радника већ четири године нема здравствену књижицу, иако редовно плаћају доприносе сваког месеца, а плата и путни трошкови нам касне два и по месеца. Недавно смо писали премијерки Брнабић, јер колегиница мора на операцију, а пошто нема књижицу морала би да плати од 200.000 до 400.000 динара - вели Заим.