КАФИЛЕРИЈА је, како процењују у Шангају, све "даље" од овог насеља. До одлагања изградње спалионице анималног отпада, по свој прилици, довело је то што је у овом насељу, смештеном одмах уз рафинерију нафте, подигнута хала фабрике "Лир", а и нови дистрибутивни центар велике трговачке компаније, такође у непосредној близини потенцијалне локације кафилерије.

Међутим, званичну потврду од градских власти да се од градње кафилерије одустало, како је за "Новости" потврдио Момчило Радиновић, потпредседник МЗ Шангај, у месној заједници ипак нису добили.

- Изгледа да је све остало само на иницијативи да се гради - каже Шушаков. - Верујем да градња, посебно када су подигнути ови значајни привредни објекти, неће ни почињати.

Становници Шангаја, насеља у ком, у породичним кућама, живи 520 домаћинстава, односно 2.600 становника, пре више од годину дана су се побунили против предлога градских власти да се у њиховом насељу сагради кафилерија са хладњачом, коју је Научни институт за ветеринарство из Новог Сада добио као донацију од ЕУ.

Ова могућност, поменута је приликом посете Милоша Вучевића, градоначелника Новог Сада, овом институту, и тада је наведено како су градске власти преузеле и обавезу да на локацији будуће кафилерије подигну хладњачу за складиштење анималног отпада.

Дискусија о локацији спалионице анималног отпада требало је да се нађе на дневном реду Скупштине града, али ни то се није догодило.

- Колико ми је познато, "Лир" је заузео део простора на којем је кафилерија требало да буде саграђена, тако да је, верујем, и то допринело овом, за нас повољном решењу - јасан је Радиновић. - Уз то, радује што су градске власти, после дуже времена, почеле да раде и комунално уређују Шангај. Самим тим, верујем да ће нас спалионица мимоићи. Предуго је код нас долазило само оно што је сметало остатку Новог Сада.


АЗИЛ НА ЗАШТИЋЕНОЈ ЗЕЛЕНОЈ ПОВРШИНИ

У САМОМ насељу је, како кажу мештани, месец дана у просторијама МЗ био изложен регулациони план. Тада је, како сазнајемо, надлежнима наведено како ово насеље има проблем са азилом за напуштене животиње, који нема одговарајуће дозволе и саграђен је на заштићеној зеленој површини.