У Косјерићу ће се и ове године од 14. до 16. јула одржати туристичко-културна манифестација "Чобански дани", тридесет седма по реду.


Реч је о најзначајнијој смотри народног стваралаштва у овој општини која је и званично призната и афирмисана а има за циљ подстицање, неговање и промовисање изворног народног стваралаштва,


Већ више од три и по деценије ова манифестација окупља велики број учесника и посетилаца, чувајући од заборава народно благо. Некад су брдом ођекивали звуци свирала и двојница, а из многобројних грла ориле се народне песме из свих крајева. И данас, у нашем лепомКосјерићу, покушаћемо да по 37. пут дочарамо лепоту и духовно богатство нашег народа”, рекла је за Глас западне Србије директорка Туристичке организације Косјерић Снежана Јоксимовић.


Она истиче да су "Чобански дани“ истовремено и прилика за успостављање партнерских, пријатељских, културних, привредних и туристичких веза међу градовима, селима, привредним субјектима а пре свега међу људима.


Окосница програма ове године биће надметање у Старом певању у Срба, приказ ручних радова “Вредне руке” и традиционалних јела “Златне руке”. На програму су и “Чобанске спортске игре”и избор најлепше чобанице и чобанског пара.


Фолклорне игре домаћих и гостујућих КУД-ова су ревијалног карактера а дефиле учесника представља један од најлепших момената ове туристичко-културне манифестације,” казала је Јоксимовић.


Она је додала да ће пратећи део програма чинити изложбе, продаја сувенира, забавни садржаји за најмлађе, поетско-музичке вечери и концерти.


На овогодишњим “Чобанским данима” наступиће Тхе Бестбеат - Тхе Беатлес трибуте банд (петак), Јелена Томашевић (субота) и Трубачки оркестар Слободана Никитовића (недеља).


На поетско-музичкој вечери „Октаве лета“ (петак) учествоваће Драган Јовановић Данилов и Андријана Виденовић.


Почасни гости манифестације долазе из братских Косијера у Црној Гори одакле су дошли први досељеници у Косјерић и они ће такође узети учешће у програму.