Јавно предузеће ЗОО врт у Јагодини, данас је обележило 11 година рада, уз подсећање да га је за то време посетило 1.100.000 туриста, углавном школских екскурзија, изјавила је данас Танјугу шеф водичке службе Ивана Ристић-Илић.

Слављенички дан протиче у високој температури коју тешко подносе и људи и дивље животиње.

Хладна вода, хладовина и проветрени кавези свима су неопходни и запослени чине све да им се то обезбеди, истакла је Ристић-Илић.

ЗОО у Јагодини је великим делом у хладовини дрвећа и на узвишици где је стално струјање ваздуха, али је свеједно претопло.

У поливању хладном водом уживају пођеднако и тигрови и медведи и лавови, ламе и вукови, док се нојеви склањају у хладовину дрвећа. Фока је у посебном режиму и њој је температура воде највише 18 степени.

За 11 година у ЗОО врту у Јагодини је удвостручен број крупних животиња и сада имамо око 100 врста са око 600 примерака, не рачунајући, птице и рибе, ЗОО сарађује са свим зоолошким вртовима у земљи и размењујемо стручна искуства и животиње", кажу у том Јавном предузећу чији је оснивач Скупштина града.

Ове године био је и велики број принова - код вукова, мајумуна, алпских коза.

У ЗОО истичу да је безбедност посетилаца на највишем нивоу и да се за 11 годино рада ЗОО врта није догодио ниједан инцидент, иако је годишња посета око 100.000 људи, од којих, неки траже и да се у кавезу сликају са лавовима или да их мазе.

Иницијативу, да се изгради ЗОО врт у Јагодини, пре 11 година дао је покојни директор ЗОО Београд Вук Бојовић, који нам је помогао од идеје до завршетак пројекта и поклонио велики број животиња, подсећа председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић - Палма.

Био је то тада први ЗОО врт у Србији јужно од Београда, изграђен је за 70 дана а инвестиција је стајала 30.000.000 динара.

ЗОО врт у Јагодини је на површини од око 25.000 квадратних, метара, "наслоњен" на комплекс Градски парк "Ђурђево брдо" који је проглашен Спомеником природе - ботанички.

ЗОО врт су 10. јула, 2006. године, симболичним пресецањем црвене врпце, отворили Марковић и Бојовић, уз присуство око 10.000 људи.

ЗОО врт има веома значајну улогу у туристичкој понуди Јагодине и Поморавског округа, овог дела Србије укључујући и градове Ниш и Крагујевац, оцењују туртистички радницу Јагодине.